De cowboytrend voor mannen is dit jaar weer helemaal in

Trends komen en gaan. Op het gebied van te gekke mannenjassen is er ieder jaar wel iets nieuws te zien. Waar je het vroeger een lange tijd moest doen met één of twee trends is de keuze vandaag de dag reuze. Ook voor de winter van 2022 zien we diverse soorten trends. Een van die trends is een wel heel bijzondere: cowboyjassen voor mannen. Wat zijn cowboyjassen precies en zijn er verschillende soorten cowboyjassen te vinden? Je leest het in dit artikel over cowboyjassen voor heren.

Wat is een cowboyjas precies?

Wanneer je aan cowboys denkt heb je waarschijnlijk een heel beeld voor je. De kans is groot dat je denkt aan stoere mannen in redelijk strakke jeans met een paar enkelboots of stoere veterschoenen eronder. Op hun hoofd dragen ze een cowboyhoed en over hun geblokte blouse dragen ze of een leren gilet of een stoere leren of suède jas. Het is precies die jas waar we het over willen hebben. Je hoeft tegenwoordig namelijk echt geen cowboy te zijn om zo'n jas te kunnen dragen. Die hele Western look is nu namelijk helemaal hip en kan gewoon worden gedragen in je dagelijkse look. 

Een cowboyjas is een jas die meestal tot op of net over je billen komt. De jas is meestal lichtbruin of donkerbruin van kleur en is gemaakt van leer of suède. Aan de voorkant zitten zakjes ten hoogte van de borst. In sommige uitvoeringen vind je daar ook franjes van een paar centimeter lang. Deze franjes zie je soms ook aan de mouwen hangen. Dit is de basis van een cowboyjas - er bestaan uiteraard nog veel meer andere uitvoeringen; ook in andere kleuren en met verschillende soorten details. Zolang je de Western look te pakken hebt, zit je helemaal goed binnen deze trend.

Ga voor de stoere informele cowboyjas

Waarschijnlijk heb je inmiddels wel een beetje een beeld voor je hoe een cowboyjas eruitziet. Zo'n jas is vrijwel altijd stoer en een beetje gedurfd. De jas is in ieder geval een goede pittige toevoeging op iedere look. Het maakt niet uit of je een sportieve stijl hebt of juist eerder voor een casual stijl gaat - met een stoere cowboyjas maak je van iedere look een te gek geheel. Een stoere cowboyjas is een bruine suède of leren jas die tot boven je billen komt. Er zijn ruime zakken aanwezig in de jas waar je de nodige eigendommen in kwijt kunt. De kraag is opvallend en er zitten een aantal details op de jas, zoals een tekst, franjes of een stuk in een andere kleur.

Deze jas heeft een beetje het model van een bomberjack en heeft daardoor de ideale pasvorm om dagelijks te dragen. Dat betekent dat zo'n jas niet strak maar ook zeker niet wijd is. Je draagt deze informele cowboyjas op een jeans met een paar sneakers eronder. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een combinatie met een paar veterschoenen of enkelboots. Of je draagt een paar sportschoenen, instappers of Chelsea boots onder de look. Deze jas combineer je zoals je dat zelf wilt en dat betekent dat iedere look dus eigenlijk mogelijk is in combinatie met deze opvallende jas.

Nette look combineren met een cowboyjas

Ben je echter op zoek naar een goede mannenjas binnen deze stijl die net iets netter is? Ook dan zit je helemaal goed met een cowboyjas. In dat geval ga je voor een langere jas die eenzelfde soort Western look heeft, maar er net even anders uitziet. Binnen deze categorie zie je voornamelijk donkerbruine en zelfs zwarte jassen. Het model is net even anders dan de stoere cowboyjas: hier ga je óf voor een model trenchcoat óf voor een model spijkerjas die gewatteerd is. De trenchcoat is natuurlijk sowieso een langere jas. Deze jas binnen de Western style is donkerbruin of zwart van kleur en gemaakt van leer. De jas beschikt over een grote kraag die soms tot op de borst doorloopt.

In sommige gevallen zijn die borstvakken in een andere kleur. Heb je bijvoorbeeld een zwarte jas? Dan zijn de vakken vaak donker- of lichtbruin of natuurlijk andersom. Ga je liever voor een wat korter model dat nog steeds langer is dan de 'informele' cowboyjas? Dan kies je voor het spijkerjasmodel. Dit model valt net over de billen en sluit nauw aan op het lichaam. De jas is meestal gemaakt van suède en zwart van kleur. Als je goed kijkt, zie je stoere details zoals minimale franjes of een bepaalde print op de rug van de jas. Deze nettere variant combineer je op een zwarte jeans of een nette broek met een paar enkellaarjes eronder. Zo heb je alsnog een tikkeltje stoerheid in je totale look.

Veelgestelde vragen over cowboyjassen voor mannen

Ben je ook zo verrast door deze unieke trend? Wij in ieder geval wel - we worden erg blij van deze nieuwe jassentrend voor mannen. Heb je nog een vraag over cowboyjassen voor mannen of wil je iets anders weten binnen deze trend? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen inclusief antwoorden.

1. Zien we deze modellen cowboyjassen ook terug bij de vrouwen?

Jazeker. Sterker nog: er is voor vrouwen nóg meer keuze wanneer het om cowboyjassen gaat. Eigenlijk voelt dat een beetje oneerlijk, maar over het algemeen hebben vrouwen meer keuze in fashion - zo ook bij de cowboyjassen. Daar is meer variatie te vinden in lengtes, kleuren en prints.

2. Kan ik een cowboyjas ook tweedehands kopen?

Ook dat kan gewoon. Er zijn juist veel van dit soort jassen tweedehands te kopen via internet of bij vintage shops. Dat komt omdat deze jas in de jaren 70 al veel werd gedragen door mannen en vrouwen. Die pareltjes kun je nu nog vinden voor een goede prijs. Het grote voordeel van vintage cowboyjassen is dat ze vaak van zo'n goede kwaliteit zijn dat je er nu nog van kunt genieten.

3. Zijn er ook gekleurde cowboyjassen voor mannen te koop?

Als je goed zoekt, kun je die zeker vinden. Maar: de basis ligt toch wel bij de bruine tinten en natuurlijke kleuren. En eerlijk is eerlijk: dat past ook wel het beste bij deze stijl.

4. Welke overige accessoires zijn leuk binnen de Western look?

Wanneer je deze look sowieso erg leuk vindt, kun je kijken naar andere accessoires en details. Koop bijvoorbeeld een opvallende riem met een grote gesp en ga voor een paar cowboyboots. Om het niet te overdadig te maken, is het aan te raden om niet alles op hetzelfde moment te dragen, maar goed af te wisselen. 

5. Is een cowboyjas tijdloos?

Ja en nee. De jas is tijdloos in de zin dat de jas al tientallen jaren geleden werd gedragen en nu weer hip is. In die tussenjaren zijn er altijd mensen geweest die de cowboyjas zijn blijven dragen. Dat betekent niet dat de jas al die jaren in de mode is geweest. We zien deze stijl eens in de zoveel tijd langskomen als trend. Als je de jas gewoon te gek vindt, hoef je je daar natuurlijk niets van aan te trekken en kun je de jas dragen wanneer jij dat wilt.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.