Dit zijn de ideale jassen voor regenachtige herfstdagen

De herfst is volop aan de gang. Misschien vind je het heerlijk dat de dagen wat korter worden en de temperaturen frisser. Of wellicht heb je al grote heimwee naar de zomer (hoewel de zomer van afgelopen jaar ook behoorlijk nat was). Hoe het ook zij - in het najaar in Nederland is het wel zo prettig om een goede regenjas of waterdichte jas te hebben. Nat worden doe je in de herfst hier toch wel; daarom kun je maar beter een goede jas hebben zodat je niet compleet doorregend bent. In dit artikel geven we je enkele tips voor fijne jassen voor regenachtige dagen. 

Waarom een regenjas onmisbaar is in Nederland

Wanneer we het over tussenjassen hebben die ook nog eens waterdicht zijn, mag een écht goede regenjas natuurlijk niet ontbreken. Nederland kent voldoende regenachtige dagen om een goede regenjas aan te schaffen. Waar we vroeger alleen maar in vormloze regenjassen rond konden lopen, is er vandaag de dag behoorlijk wat keuze op het gebied van dit soort waterdichte of waterafstotende jassen. Mocht je het willen dan zijn er nog steeds regenjassen zonder enige vorm te koop. De kans is echter groot dat je liever voor een hip modelletje gaat. Laat de (web)winkels nou vol hangen met te gekke modellen regenjassen waar je meerdere seizoenen gebruik van kunt maken.

Het leuke is dat je hiervoor echt niet alleen bij een speciaal outdoormerk hoeft te zijn. Ook 'normale' shops en merken verkopen toffe regenjacks en outdoorjassen die waterdicht zijn. Denk hierbij aan lange jassen die waterdicht zijn waarbij sommige modellen zelfs tot over de knieën komen. Wat betreft de kleur is er voor ieder wat wils: denk aan een gele regenjas of aan een groen, paars of roze model. Dit soort felle kleurtjes zijn uiteraard extra vrolijk tijdens de donkere dagen van het najaar en juist daarom enorm aan te raden. 

Waterdichte parka: stoer én ideaal voor het najaar

Niet iedereen vindt het prettig om iedere dag in een regenjas rond te lopen. Regenjassen zijn namelijk vaak best warm, omdat ze niet altijd een ademend karakter hebben. Ben je op zoek naar een goede jas die én waterdicht of in ieder geval waterafstotend is én genoeg ventileert? In dat geval raden we je aan om op zoek te gaan naar een goede outdoorjas, zoals een trendy parkajas. Parkas zijn van die jassen die je ieder najaar weer kunt dragen. Dit model raakt eigenlijk nooit uit de mode en is voor zowel dames als heren de ideale jas voor het tussenseizoen. Een groot deel van de parkajassen is namelijk waterdicht en ze bieden de nodige warmte voor koude najaarsdagen.

Dat komt omdat een parka langer is dan een gewone jas. Parkas komen namelijk tot over de billen en in veel gevallen tot net boven de knieën. Het is maar net wat je prettig vindt voor een waterdichte tussenjas. Het grote voordeel van een langer model is dat een groter deel van je lichaam droog blijft. Bij een korter model worden bijvoorbeeld je bovenbenen nat - bij een langer model niet. Ga voor een kleur naar keuze; hierbij kun je letten op de trendkleuren van het moment. Dat hoeft natuurlijk niet; er is heel veel keuze, dus je favoriete kleur zal er ongetwijfeld ook bij zitten. Onze tip? Een felle kleur parka valt meer op tijdens donkere dagen en is dus een veiligere keuze dan een donkere jas.

Poncho mee als handige regenjas in de herfst

Beschik je al over een fijne jas voor de herfst, maar wil je toch nog een extra item om droog te blijven tijdens regenachtige dagen? In dat geval is een kwalitatieve poncho wellicht iets voor jou. Over het algemeen is een poncho iets goedkoper dan een nieuwe parka of lange regenjas. Dat scheelt al wat geld wanneer je bijvoorbeeld al een najaarsjas hebt en niet zoveel geld uit wilt geven. Het grote voordeel van een poncho is dat het item waterdicht is, terwijl het je dus niet veel geld kost. De ideale oplossing voor over je najaarsjas of tussenjas, dus. Waar moet je zoal aan denken bij een poncho? "Waar niet aan?", is een betere vraag.

Door de jaren heen zijn er namelijk ontzettend veel verschillende stijlen poncho's bijgekomen. Hierbij kun je denken aan een stoer model, zoals een zwarte poncho van een outdoormerk. Check bijvoorbeeld eens het aanbod van The North Face om een idee te krijgen van deze stijl. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kleurrijke poncho met leuke details of print. Het merk AGU beschikt bijvoorbeeld over verschillende kleuren én prints ponchos. Ga voor een poncho met legerprint, kies voor een felrood model of scoor een warmere poncho met of zonder kraag. Er is voor iedere stijl en ieder wens wel een passende poncho te koop.

Veelgestelde vragen omtrent regenjassen voor het najaar

Heb je toch nog een vraag over regenjassen in het najaar? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen inclusief de antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen of wil je iets anders weten? Neem dan contact op met Jas.nl voor meer informatie.

1. Zijn alle regenjassen volledig waterdicht?

Nee, het is aan te raden om altijd meer te lezen over de mate van waterdichtheid bij de eigenschappen van de jas. Sommige jassen zijn alleen waterafstotend, wat betekent dat de jas alleen water afstoot tot een bepaalde mate. Bij écht heftige buien is zo'n jas bijvoorbeeld niet volledig waterdicht.

2. Hebben alle regenjassen capuchons?

De meeste jassen die bedoeld zijn als regenjas beschikken wel over een capuchon. Bij sommige modellen zit de capuchon verstopt in de kraag. Natuurlijk kun je ook voor een waterdichte jas zonder capuchon gaan; die bestaan ook. Eerlijk is eerlijk: een capuchon in Nederland is eigenlijk wel heel erg handig met al die regenbuien.

3. Welke outdoorjassen zijn waterdicht?

Wanneer je voor een regenbestendige outdoorjas wilt gaan, is het aan te raden om voor een Gore-Tex jas te gaan. Gore-Tex is een heel betrouwbaar materiaal dat waterdicht is. Ook is de stof ademend, winddicht en stretchy. Dat maakt Gore-Tex het ideale materiaal voor het onstuimige Nederlandse weer in het najaar én de winter.

4. Is een caban (jas) waterdicht?

Ja! Cabans zijn waterdicht. Het is niet voor niets zo dat schippers dit model jas vroeger op de boot droegen om lekker warm én droog te blijven. Je kunt zo'n jas dus prima in het najaar dragen om het droog te houden, hoewel het voor het najaar misschien net iets te warm is. Een caban is voor de winter in ieder geval wel de ideale jas.

5. Wat is het voordeel van een lange regenjas?

Het grootste voordeel van een lange regenjas is dat deze lengte ervoor zorgt dat je een langer deel van je lichaam droog kunt houden. Het maakt niet uit of je fietst of wandelt - in beide gevallen blijft een groter deel van je lijf bedekt met de regenjas. Dat is ideaal!

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.