Keurmerken en winterjassen

Tegenwoordig worden we ons steeds meer van bewust van eerlijke en duurzame handel, maar we weten eigenlijk niet waar onze winterjassen precies vandaan komen. Nog belangrijker: we weten niet onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Daarom zijn er twee keurmerken die meer moeten vertellen over hoe de winterjas is gemaakt. We vertellen je er graag meer over.

Waar letten keurmerken op?

In Nederland gelden er twee keurmerken als het op kleding aankomt: het Max Havelaar Keurmerk en het EKO-keurmerk. Het ene keurmerk richt zich vooral op de omstandigheden waarin de kleding is gefabriceerd, het andere richt zich vooral op wat de productie van een kledingstuk met het milieu doet.

Milieu

Het EKO-keurmerk richt zich vooral op het milieu. Voordat een fabrikant een keurmerk krijgt, zoeken onderzoekers uit hoe belastend de productie van het kledingstuk voor het milieu was. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het energieverbruik, de klimaatbelasting, het gebruik van beschermingsmiddelen, het watergebruik en de afvalbeheer.

Dierenwelzijn

Kleding wordt nog vaak gemaakt van de vacht van dieren. Daarom wordt bij het uitreiken van keurmerken ook gelet op de dierenwelzijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het leefoppervlak dat een dier heeft: hoe vrij kan het dier zich bewegen? Is er een uitloop naar buiten? Daarnaast wordt ook gekeken naar of een dier zo natuurlijk mogelijk kan leven. Kan een schaap zich echt gedragen als een schaap of zit het dier vast? Tot slot beoordelen onderzoekers medische ingrepen. Voor het castreren, verwijderen van de hoorns en het kappen van andere lichaamsdelen krijgen merken minpunten.

Eerlijke handel

De kledingindustrie heeft te maken met gedwongen overwerk, discriminatie, onveilige omstandigheden, een verbod op vakbonden en kinderarbeid. In lagelonenlanden is dit de orde van de dag. Voor consumenten is het moeilijk te zien of een winterjas is gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Daarom zijn de keurmerken in het leven geroepen. De International Labour Organisation heeft een paar minimale arbeidsvoorwaarden opgesteld, die zijn erkend door de Verenigde Naties. Daarop baseren keurmerken hun criteria. Dit zijn de minimale arbeidsvoorwaarden:

  • Vast arbeidscontract;
  • Verbod op dwangarbeid;
  • Verbod op kinderarbeid;
  • Verbod op discriminatie;
  • Een leefbaar loon;
  • Vrijheid van vakbonden en collectieve onderhandeling;
  • Beperkt aantal werkuren en overwerk;
  • Veilige en gezonde omstandigheden.

Gedragscodes

Kledingmerken en kledingketens vinden het steeds belangrijker dat hun kleding onder goede omstandigheden is gemaakt. Daarom houden zij zich ook steeds vaker aan verschillende gedragscodes. Waar iedere gedragscode op let, verschilt per gedragscode, maar over het algemeen is iedere code gebaseerd op de minimale arbeidsvoorwaarden van de ILO. Een paar gedragscodes hebben wereldwijde bekendheid omdat ze een goed beginpunt zijn. Een paar gedragscodes die hoge ogen gooien zijn Fair Wear Foundation, Made By, SA 8000, ETI, WRC en FLA. Merken die zich aan deze codes houden, dragen bij aan een beter milieu en betere arbeidsomstandigheden.

Het Max Havelaar-keurmerk

In 1998 werd het Max Havelaar-keurmerk in Nederland geïntroduceerd. Dit keurmerk is opgericht om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen. Zij kunnen dankzij het keurmerk een betere plek krijgen in de handelsketen en op die manier een eerlijkere prijs voor hun producten krijgen. Kledingmerken mogen het merk alleen voeren als de grondstoffen voor de kleding zijn geproduceerd volgens de Fairtrade normen. Dat betekent dat de grondstoffen zijn verkocht tegen een minimumprijs en het geld wordt gebruikt om te investeren in de gemeenschap. Daarnaast moeten producenten en importeurs zo lang mogelijk met elkaar samenwerken. Mensenrechten en arbeidsomstandigheden staan voorop.

Het EKO-keurmerk

Producenten van kleding, waaronder winterjassen, kunnen een licentie voor het EKO-keurmerk aanvragen. Het keurmerk moet er voor zorgen dat ‘biologisch denken’ de standaard wordt. Dat houdt in dat er respectvol zaken wordt gedaan, er klimaatneutraal wordt geproduceerd en dat er wordt gewerkt met hernieuwbare verpakkingen. Daarnaast moeten fabrikanten maatschappelijke betrokkenheid tonen. Daar komt het EKO-keurmerk samen met het Max Havelaar-keurmerk; beiden willen de omstandigheden voor arbeiders verbeteren. Bedrijven met het EKO-keurmerk laten zien dat zij duurzaam werken en biologisch produceren. Dat houdt in dat een winterjas wordt gemaakt met oog voor de omgeving en de gezondheid van mens en dier. Lees meer over het keurmerk op eko-keurmerk.nl.

Kiezen voor een verantwoorde winterjas

Helaas valt op een winterjas zelf niet terug te vinden of de fabrikant een keurmerk heeft. Als je wilt weten of een fabrikant een keurmerk heeft, dan kun je het best op de website van het merk kijken of contact opnemen met het merk. Wil je kiezen voor een verantwoorde winterjas, dan doe je er goed aan eerst onderzoek te doen naar de verschillende merken. Vraag gerust aan een fabrikant of er wordt gewerkt met een keurmerk en of het merk is aangesloten bij een gedragscode. Samen maken we de wereld een stukje mooier!

Volgende

Winterjassen voor ieder figuur

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.