Tweed, wol en fluweel | Unieke materialen in fashion

Al jaren wordt er in de fashionindustrie gebruik gemaakt van de meest bijzondere materialen. Natuurlijk kun je gaan voor een 'gewone' katoenen jas of een jas van polyester, maar hoe tof is het om een keer voor wat anders te kiezen? Juist omdat er in fast fashion zoveel van dezelfde soort jassen worden geproduceerd, vinden sommige mensen het leuk om net even anders te zijn. Dat doen ze met jassen van unieke stoffen zoals tweed, wol en fluweel. In dit artikel lees je meer over deze materialen en geven we je voorbeelden van jassen van deze stoffen.

Wat is tweed precies?

Veel mensen hebben geen idee wat tweed precies voor materiaal is en dat terwijl ze vaak wel een mooie korte jas van dit materiaal in huis hebben hangen. Het materiaal wordt namelijk vaak gebruikt voor blazers en colberts. Tweed is een grove stof afkomstig uit Groot-Brittannië. De unieke stof bestaat uit geweven wol uit Schotland; tweed wordt heel nauwkeurig en dicht geweven. Daarom is tweed ook zo eenvoudig te herkennen. De naam van de stof (tweed) is ontleend aan de streek waar het materiaal voor het eerst werd gemaakt, namelijk bij de rivier de Tweed in de Scottish Borders. Er gaan ook andere verhalen waarbij de naam Tweed afkomstig is van het woord 'tweel' wat 'keper' betekent.

Keper is een vorm van binding die gebruikt wordt om tweed te maken; met behulp van een schuine keperlijn wordt het wol heel nauw aan elkaar geweven. Dat gebeurt zo nauwkeurig dat er bijna geen wind of water door het materiaal kan. Dat terwijl Tweed wel lekker zacht aan je huid aanvoelt, waardoor het de ideale stof is voor een goede herfstjas of misschien zelfs een winterjas. Vandaag de dag is er in Schotland nog steeds een Tweed-industrie te vinden. Op de westelijke eilanden vind je de productie van het welbekende Harris-tweed waar menig populaire jas van gemaakt is. In een jas of bij een ander product van tweed vind je altijd meer informatie over waar de stof vandaan komt. Tweed is iets anders dan Schots garen; beide materialen worden nogal eens door elkaar gehaald. Schots garen is een bewerkte vorm van katoen dat bekend staat om de glans en fijnheid.

Wat is wol voor materiaal exact?

Naast tweed kun je kiezen voor een wollen jas, een lekker warm materiaal dat regelmatig gebruikt wordt voor stijlvolle mantels en andere nette jassen. De basis van dit soort jassen bestaat uit dunne haren van de vacht van verschillende soorten dieren. Meestal wordt schapenvacht gebruikt om als basis van wol te dienen. Het grote verschil tussen wol en ander dierlijk haar is dat wol heel stevig en beschermend is. Een schaap met wol kan bijvoorbeeld gerust door een struikgewas lopen zonder last te krijgen van stekels en takken - die blijven in de wol hangen. Wol heeft dus een beschermende eigenschap, waardoor het graag gebruikt wordt voor winterjassen, dekens en sokken.

Dat komt omdat wol schubben heeft, iets wat je waarschijnlijk niet wist. Deze eigenschap zorgt er onder andere voor dat het gemakkelijk gesponnen kan worden waarmee textiel kan worden gemaakt. Wat bijzonder is om te weten is dat men al honderden jaren lang gebruik maakt van wol als isolerende en warme stof voor kleding en dekens. Er is bewijs uit de 5e en 6e eeuw voor Christus dat men toen al schapen fokte om te kunnen profiteren van de wol. Tegenwoordig vind je wol in talloze winterjassen. Door het isolerende karakter blijf je heerlijk warm in een wollen jas en zul je het niet gauw koud krijgen tijdens de winters in Nederland. Wollen jassen zijn te koop voor hem, haar en voor kids. Binnen dit segment vind je ook nog eens talloze verschillende soorten wollen jassen. Denk aan korte jassen, lange jassen, nette jassen en jassen voor iedere dag. Wol is multifunctioneel inzetbaar wanneer het om de fashionindustrie gaat.

Fluweel: wat is dat precies voor een stof?

Tot slot willen we je meer vertellen over fluweel. Fluweel is namelijk óók een bijzondere stof die we het ene jaar meer zien dan het andere jaar. Feit is dat fluweel al jaren wordt gedragen en dat het gezien wordt als een zeer exclusieve stof door het zachte en glimmende karakter. De basis van fluweel ligt bij katoen of zijde, twee natuurlijke materialen waar verschillende stoffen van worden gemaakt. Fluweel is een geweven variant waarbij rechtopstaande pluizen met de kettingdraden zijn meegeweven en vervolgens zijn afgesneden. Tegenwoordig worden er ook synthetische stoffen gebruikt om fluweel te maken, voornamelijk om het materiaal wat elastischer te maken.

Al van vroeger uit wordt fluweel gebruikt voor kostbare kleding en jassen. In Azië werd bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van een speciale techniek die leidde tot de mooiste kimono's, diverse badjassen en andere lange jassen. In Nederland waren het met name de rijke mensen die zich kleedden in fluwelen kleding. Omdat er vandaag de dag ook regelmatig gebruik wordt gemaakt van synthetische stoffen is fluweel soms wat goedkoper en vooral toegankelijker. Daarom kan ook jij deze winter gewoon schitteren in een fluwelen jas! De voordelen van fluweel zijn divers: de stof is zacht, ontzettend sterk en stoot vuil af. Ook voelt fluweel heerlijk aan aan je huid en is het een materiaal waar geen pluisjes of zogeheten pillen ontstaan. Het enige 'nadeel' van fluweel is dat het materiaal statisch kan zijn.

Veelgestelde vragen over tweed, wol en fluweel

Heb je nog een vraag over een van deze unieke materialen? Of is er iets anders dat je wilt weten over dit onderwerp? Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je verzameld inclusief het antwoord. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, dan kun je altijd contact opnemen met Jas.nl. Onze fashionexperts geven graag antwoord op al je vragen omtrent jassen en trends.

1. Waar vind ik fluwelen jassen?

Hoewel fluweel steeds beter te betalen is, is het nog steeds een kostbare stof. Veel fluwelen kledingstukken worden met de hand gemaakt en zijn daarom duurder. Neem daarom een kijkje bij de A-merken uit een duurder segment om een mooie fluwelen jas te scoren. Met het juiste onderhoud kun je jaren genieten van zo'n mooie jas dus in verhouding is zo'n jas niet eens heel duur.

2. Wat is velvet precies?

Daarover kunnen we kort maar krachtig zijn: velvet is de Engelse benaming voor fluweel. Sommige winkels en merken gebruiken het woord 'fluweel', anderen kiezen liever voor 'velvet'. Zolang je weet dat het hierbij om dezelfde stof gaat, zit je op de juiste weg. 

3. Is velours hetzelfde als fluweel?

Niet helemaal. Velours is de Franse benaming van fluweel, maar zit qua stof ook net even anders in elkaar. Het is namelijk een gesneden variant van fluweel. Dat houdt in dat de stof iets minder glanzend is en zwaarder aanvoelt. Velours wordt daarom vaker gebruikt voor meubels en gordijnen.

4. Hoe kan ik een wollen jas het beste wassen?

Voor wollen jassen en kleding vind je een speciaal wasprogramma op de wasmachine. Ga altijd voor een wolprogramma of was de jas met de hand. Lees in ieder geval goed de instructies zodat je jas zo mooi mogelijk uit de was komt. In dit stappenplan voor een wollen jas wassen vind je de nodige informatie over hoe je zelf een wollen jas kunt wassen. Wil je het liever aan een professional overlaten? Breng de jas dan naar de stomerij. 

5. Is Tweed gemakkelijk qua onderhoud?

Ja, er zijn speciale sprays en middeltjes verkrijgbaar om Tweed mooi en schoon te houden. Maak daar zeker gebruik van als je lang wilt genieten van een jas van dit materiaal. Dat geldt ook voor de overige stoffen. Juist omdat het bijzondere materialen zijn, vergt het de nodige aandacht om de jassen te onderhouden. Met het juiste onderhoud kun je jaren genieten van een jas van dit materiaal.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.