Voor en nadelen van polyester kleding: wat is polyester?

Een jas van polyester: dat is toch zo’n lelijke, glimmende vuilniszak? Vergeet dat beeld van vroeger! Polyester glimt allang niet meer en de kwaliteit is door de jaren heen steeds beter geworden. Het is dan ook niet gek dat veel fabrikanten van jassen tegenwoordig hun kleding van polyester maken. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Hoe wordt polyester gemaakt? En tegenwoordig ook heel belangrijk: maak je wel een duurzame keuze als je voor polyester kiest?

Wat is polyester?

Wanneer we het hebben over polyester, hebben we het over een synthetische vezel. Synthetisch is een ander woord voor ‘kunstmatig’. Dat heeft een wat negatieve lading, maar we bedoelen er niks meer en niks minder mee dan dat het geen natuurlijke grondstof is.

Goed om te weten: 100% polyester bestaat wel, maar meestal wordt polyester gemengd met andere stoffen. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat polyester en katoen met elkaar worden gemengd.

Polyester? PET? Huh?

Polyester is de verzamelnaam voor verschillende textielsoorten die allemaal bestaan uit polyestergaren. Aan de basis daarvan ligt de stof polyethylene terephthalate. We noemen dat ook wel eens ‘PET’; een bekende stof. PET wordt vaak gebruikt in polyester. Hieruit kan de fabrikant van een jas met moderne technologieën verschillende soorten stoffen maken. Ze hebben dan verschillende graden van textuur, dichtheid en zachtheid.

Hoe wordt polyester gemaakt?

Polyester wordt gemaakt van twee grondstoffen: aardolie en aardgas. Daarbij voegt de fabrikant nog wat chemische stoffen toe. Dat gebeurt onder enorm hoge temperaturen. Op die manier ontstaat er een hele stroperige massa, die door een spindop met hele kleine gaatjes wordt geperst. Zo ontstaan er lange draden. Die worden dan weer versneden tot kleine stukjes, die we vezels noemen.

Vaak bestaat een jas uit een mix tussen polyester en andere stoffen. Voor kleding in het algemeen geldt dat er vaak een mix is van 65 procent polyester en 35 procent katoen. Dat maakt de stof goed wasbaar op 65 graden en het zorgt ervoor dat de kleur niet verloren gaat. Daarnaast zorgt zo’n mix voor een kreukherstellend vermogen. Het krimpt nauwelijks en heeft een lage vochtopname. Ook is het slijtvast en duurzaam. Polyester-katoen is wel minder isolerend dan katoen zelf. Katoen-polyester bestaat uit 65 procent katoen en 35 procent polyester. Dat heeft juist een grote vochtopname, met een hoog warme-isolerend vermogen.

Kortom: er zijn allerlei mixen te bedenken voor polyester. Je kunt het best bij het kopen van een jas kijken naar waar het van is gemaakt, zodat je een jas kunt vinden die aan de door jou gewenste eigenschappen voldoet.

Nieuwe technieken en zweten met polyester

Sinds de jaren 2000 zijn de technieken om polyester te maken enorm verbeterd. Als je denkt aan de jaren ‘80 en ‘90, kun je je de jassen van polyester nog voorstellen die net vuilniszakken leken: ze waren glanzend, zweterig en vielen niet mooi. Tegenwoordig is er een hele hoge kwaliteit polyester op de markt. Deze hoge kwaliteit heeft weinig glans, is stevig, maar toch licht.

Wanneer je een jas koopt, is het goed te kijken naar de kwaliteit ervan. Zeker als je in een lager budget zoekt. Budgetketens maken namelijk nog wel eens gebruik van de goedkope, verouderde techniek. Maar kwalitatieve merken gebruiken meestal hoogwaardige polyester. Daar mag je gerust van uitgaan.

Polyester of polyamide?

Veel mensen verwarren polyester met polyamide. Dat komt waarschijnlijk doordat ze beiden van aardolie zijn gemaakt en ook nog eens sterk op elkaar lijken. Zo nemen ze beiden in de basis geen vocht op, maar sturen ze het naar buiten. Beide stoffen zijn ook duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel.

Waar zit dan het verschil? Polyester is van andere polymeren dan polyamide. Zo is polyamide bijvoorbeeld heel duurzaam, terwijl polyester dat veel minder is. Daardoor is polyamide vaak ook duurder. Daarnaast is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester. Dat houdt dan weer in dat je polyester rustig op een iets hogere temperatuur kunt wassen. Beide stoffen hebben dus voor- en nadelen.

Polyester kleding wassen en drogen

Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Je kunt het best het synthetische of fijne wasprogramma gebruiken. Wanneer je een jas wast, is het een goed idee deze binnenstebuiten in de wasmachine te doen. De stof kan over het algemeen ook in de droger, maar alleen op een lage temperatuur.

Misschien ontstaan er een paar kreuken. Die kun je wegstrijken met een strijkijzer. Let er wel op dat je het strijkijzer niet op een te hoge temperatuur zet. Anders zou je de jas kunnen beschadigen.

De voordelen van polyester

Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn, bij een jas: het is gemakkelijk schoon te krijgen.

Een ademende stof

Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken. Polyester is juist een ademende stof, net als polyamide. Het neemt geen vocht op, maar stuurt het naar buiten. Op die manier verdampt het vocht zonder dat het vlekken achterlaat. Daardoor krijg je het ook niet koud op een warme dag, wanneer de zon verdwijnt en de avond valt. De jas doet dan precies wat je wilt: je warm houden als het moet. Wanneer er nog vocht in de jas zou zitten, zou je koud kunnen worden van het zweet.

Zweten in polyesters gebeurt dus zeker niet. En dat is erg lekker als je op zoek bent naar een jas die meerdere seizoenen en jaren meekan.

Polyester is kleurvast

Bij iedere wasbeurt verliest je favoriete kledingstuk steeds een beetje meer kleur. Heb je net een mooie jas gekocht, verliest die nu al zijn kleur. Zonde! Wanneer je kiest voor een jas van polyester zal dat niet gebeuren. Ook niet als je deze na een wasbeurt in de volle zon te drogen hangt. De kleur van polyester blijft zo goed omdat de stof pas op een zeer hoge temperatuur smelt.

Fabrikanten kunnen printtechniek beter gebruiken op polyester dan bij veel andere stofsoorten. Deze zijn ook perfect bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals de zon, wassen en strijken. Ook bij intensief gebruik behoudt de jas zijn kleur.

Op polyester zijn kleuren vaak veel intenser en sprankelender. Juist door die betere printtechnieken. Zelfs na vele wasbeurten zal de kleur nog mooi zijn.

Kreukvrije stof

Polyester- en polyamidestoffen zijn nagenoeg kreukvrij. Dat is heel fijn als je de jas aan hebt, Kreuken lijkt vaak lelijk en geeft gewoon niet het effect dat je wilt bereiken als je een mooie jas draagt. Met polyester zie je er de hele dag verzorgd uit. Na het wassen hoeft polyester ook zelden gestreken te worden. Gewoon buiten laten drogen is voldoende. Dat is ook mooi voor als je reist: je jas kan gewoon in je koffer en komt er weer netjes uit.

De nadelen van polyester kleding

Polyester heeft ook nadelen. Zo zijn kledingstukken met een hoog percentage polyester bijvoorbeeld niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Het is ook goed er rekening mee te houden dat pure polyester geen stof opneemt en zweterig kan aanvoelen.

Bij een hoog percentage polyester ‘elektrificeert’ de stof. Dat houdt in dat je statisch wordt en de jas kan gaan knetteren. Je geeft dan schokjes af. In goede blends komt dat niet zo vaak voor.

Duurzaamheid polyester stof

Tegenwoordig is duurzaamheid belangrijk voor veel mensen. We zijn steeds meer bezig met het milieu en worden bewuster van de gevolgen van de productie van kleding voor het milieu. Het is dan ook terecht dat men wil weten of polyester wel duurzaam is.

Is polyester duurzaam?

Veel mensen denken dat kunstmatig altijd ‘slecht voor het milieu’ betekent. Dat is niet per se waar. Synthetische vezels hoeven niet slechter voor het milieu te zijn dan natuurlijk textiel. Ze zijn weliswaar niet biologisch afbreekbaar, maar je kunt ze wel recyclen. Het is ook een feit dat polyester langer meegaat dan natuurlijke stoffen. Afhankelijk van hoe je ermee omgaat, kan polyester dus best duurzaam zijn.

Gaat polyester lang mee?

Polyester blijft heel lang mooi. Bij natuurlijke stofsoorten zie je dat de kleur op een gegeven moment verdwijnt. De jas wordt wat vaal. Daar heb je bij polyester geen last van. Datzelfde geldt ook voor de pasvorm: die blijft vanwege de stabiele vezel erg lang goed. Kies je dus voor een jas van polyester, dan weet je dat je er lang van kunt genieten.

Natuurlijk moet je het kledingstuk wel voldoende liefde en aandacht geven: de jas moet regelmatig gewassen worden, met zorg en voorzichtigheid. Doe je dat? Dan blijft de uitstraling perfect. Let goed op de wasvoorschriften op het etiket.

Goede kwaliteit polyester vinden

Kwalitatieve polyester herken je hoofdzakelijk aan de manier waarop het aanvoelt. Een jas van een goede polyesterstof is stevig, maar ook luchtig en licht. Hoogwaardige polyester heeft weinig glans, in tegenstelling tot de goedkope variant. We zien dat steeds meer merken kiezen voor een materialenmix met andere stofsoorten en dat de kwaliteit steeds hoogwaardiger wordt.

Een goede indicator is de prijs. Een duurdere jas bestaat waarschijnlijk uit een betere kwaliteit polyester dan een jas met een hele lage prijs. Exclusieve merken die polyester verwerken in hun kleding, werken samen met hoogwaardige producenten die op een steeds verfijndere manier polyester maken.

Polyester en milieuvervuiling

‘Kunstmatig is slecht’ en ‘natuurlijk is goed’, toch? Niet helemaal. Als je polyester vergelijkt met bijvoorbeeld katoen, zie je dat polyester eigenlijk een heel natuurvriendelijk product is. Katoen is veruit de grootste milieuvervuiler, omdat de teelt van katoen heel milieu-intensief is. Wol en zijde zijn niet zo milieuvriendelijk te vervaardigen en te hergebruiken. Polyester is dan minder schadelijk.

Jassen van polyester gaan langer mee en het is eenvoudig te recyclen. Vanuit dat oogpunt is polyester een verantwoorde keuze; de jas zal een lange tijd meegaan. Dat in tegenstelling tot sommige natuurlijke stoffen die snel vergaan, waardoor je weer iets nieuws moet kopen. Minder kopen is de beste manier om milieuvriendelijk bezig te zijn.

Zet je schroom overboord: probeer een keer een jas van polyester. De stof van tegenwoordig is echt heel anders dan vroeger, en we weten zeker dat het je niet zal teleurstellen.

Veelgestelde vragen

⚙️ Waaruit bestaat polyester?

Polyester bestaat hoofdzakelijk uit aardolie en aardgas. Er worden nog wat chemische stoffen onder hoge temperaturen toegevoegd. Uiteindelijk ontstaat er een massa, die worden versneden tot vezels. Dit zijn de zogenaamde polyestervezels. Soms kan een stof ook uit andere stoffen bestaan zoals de mix polyester-katoen. Dan bevat de stof een bepaald percentage van de ene stof en een bepaald percentage van de andere stof.

🧽 Hoe was ik een jas van polyester?

Je kunt polyester het best wassen op maximaal 40 graden. Een jas van polyester kan gewoon in de wasmachine als je het synthetische of fijne wasprogramma gebruikt. Doe bij het wassen de jas binnenstebuiten in de wasmachine. Na het wassen kan de jas in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. Het mooist is als de jas gewoon buiten in de zon kan hangen om te drogen.

📅 Hoe lang gaat polyester mee?

Het voordeel van polyester is dat het heel lang mooi blijft. De kleur blijft lang goed en de vorm van de jas blijft een lange tijd hetzelfde. In dat opzicht is het ook meteen een duurzame keuze. Was de jas regelmatig volgens de wasvoorschriften en ga er voorzichtig mee om. Dan kan een jas van polyester in principe jaren mee.

🏞️ Is polyester een milieubewuste keuze?

We kunnen polyester zien als een milieubewuste keuze, als je het vergelijkt met andere stoffen. Er komen weliswaar chemische stoffen kijken bij de productie van deze stof, en de hoofdgrondstof aardgas en aardolie is ook niet onbeperkt, maar het gaat wel een lange tijd mee. Daarnaast is de bewerking veel minder intensief dan bij de vervaardiging van bijvoorbeeld katoen. Jassen polyester zijn bovendien eenvoudig te recyclen.

⚡ Ik krijg altijd last van elektrische schokjes als ik een jas van polyester draag. Waarom?

Jassen van een vrij slechte kwaliteit polyester, hebben een hoog percentage polyester nodig. Een te hoog percentage zorgt voor elektrificatie van de stof. Daar wordt je statisch van en de jas kan dan gaan knetteren. In een goede mix tussen polyester en andere stoffen komt dat niet zo vaak voor. Wil je geen jas die knettert? Kies dan voor polyester van hoge kwaliteit of van een hoogwaardige mix.

☃️ Is een jas van polyester warm genoeg voor de winter?

In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece. Dan is de binnenkant van lekker warm fleece gemaakt, terwijl de buitenkant hoofdzakelijk uit polyester bestaat. Zo heb je het beste van beide stoffen!

⚫ Hoe krijg ik vlekken uit een polyesterjas?

Lastige vlekken kun je het best laten behandelen bij een stomerij. Een stomerij heeft de juiste chemische middelen om de jas te reinigen. Met deze middelen wordt de jas geheel schoongemaakt, maar blijven de kwaliteiten behouden. Je zou ook zelf iets kunnen proberen met ossegalzeep of wasbenzine, maar de stomerij krijgt toch echt de voorkeur.

♳ Is polyester hetzelfde als plastic?

Polyester is geen plastic, maar polyester bevatten wel plastic microvezels. Wanneer je een jas hebt van polyester en deze in de wasmachine stopt of onder de kraan uitspoelt, komen er kleine plastic microvezels in het water terecht. Het lukt waterzuiveringsbedrijven vaak niet die vezels uit het water te halen. Ze komen dan als plastic afval in oceanen terecht, wat bijdraagt aan de ‘plastic soep’.

Bij plastic denk je al snel aan het geharde plastic, maar veel minder vaak aan kleine vezels. In polyester kun je, ondanks de plastic deeltjes, prima bewegen. Het voordeel is namelijk dat het erg elastisch is en snel droogt. Ook kan het waterdicht zijn. Daarom vinden we het ook vaak in regenkleding.

Plastic vezels zitten in veel vormen van polyester. Polyester is immers gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET). Ook in de gerecyclede variant. Dat is het meest voorkomende type plastic ter wereld. De meerderheid van onze kleding bestaat dus uit olie en microplastics. In dat opzicht is polyester dan weer geen duurzame keuze.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.