Wat is denim? Alles over denim

Denim is een werkelijk prachtige stof. Het is universeel: je kunt het eindeloos combineren, het is sterk, het zit lekker en geeft je een stoere look. Maar voordat je je denim jas uit de winkel komt, is er wel een heel proces aan vooraf gegaan. Hoe wordt denim eigenlijk gemaakt? En kun je er wel gewoon mee bij je milieubewuste vrienden bij aan komen? We duiken volop in de wereld van de spijkerstof.

Wat is denim?

Denim is een sterke stof, die voornamelijk bestaat uit katoen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde keperbinding. Dat is dat diagonale ribbelpatroon in de stof. De katoenen keperstof is in een soort ketting geregen, wat inhoudt dat de inslagdragen onder twee of meer kettingdraden doorgaan. De kettingdraden zijn prominenter aan de rechterkant.

De ribbels in de stof zijn wat denim zo kenmerkend maakt. De ribbelt maken het onderscheid tussen denim of canvas of andere stoffen die van katoen zijn afgeleid. En dan hebben we het nog niet gehad over de typische blauwe kleur.

Het ontstaan van denim

Denim werd voor het eerst geproduceerd in de stad Nîmes in Frankrijk. Daar komt ook het woord ‘denim’ vandaan: ‘De Nim’: ‘uit Nîmes’ (maar de naam van de stad wisten de Engelsen niet goed te schrijven).

Tijdens de goudkoorts van 1853 werd de stof heel populair in Amerika. Levi Strauss opende een winkel in San Francisco met textiel, maar ook met knoppen, draden en canvassen voor tenten. Daar begon hij ook met duurzame broeken te maken, voor de gouddelvers die flinke zakken nodig hadden om het goud in op te slaan. Jacob Davis was een van Strauss zijn eerste klanten. Hij voegde koperen klinknagels toe aan de naden en de hoeken van de zakken, zodat het wat steviger werd. Daar vroegen de heren patent op aan. Strauss maakte vervolgens de broeken in massaproductie, waarmee hij een enorme uitvinding had gedaan, die vandaag de dag nog steeds met liefde gebruiken: de spijkerbroek.

Denim is nu veel meer dan alleen een spijkerbroek. We komen de stof nu ook tegen in onder meer spijkerjassen: perfect om te combineren bij je spijkerbroek, voor die echte jaren ‘90 look.

Het productieproces

Denim komt voort uit katoenvezels. Die worden geoogst en tot garen gesponnen. Daarna worden ze geverfd, meestal in de kleur indigo. Dat geeft de klassieke blauwe kleur voor spijkerstof. Daarna wordt het katoen geweven op een weefgetouw van een shuttle, of een weefgetouw van een projectiel.

Een shuttle-weefgetouw produceert ‘selvedge-denim’. Dat is denim die nog niet afgewerkt is. De inslagdraad wordt heen en weer door de kettingdraden gevoerd, zonder breuken in de inslag. Zo ontstaat een hele gladde, stevige zelfkant. Een projectielweefgetouw produceert met één enkele draad voor elke rij, in plaats van één draad die overal wordt geweven. Op die manier ontstaat een delicate rand, die wordt genaaid om het rafelen te voorkomen.

De kleur indigo

Indigo is de oorspronkelijke naam van een kleurstof die we nog steeds gebruiken om spijkerbroeken en spijkerjassen te verven. De kleurstof wordt nog altijd gewonnen uit bepaalde planten, maar sinds 1880 wordt de kleur ook kunstmatig gefabriceerd. Daar was rond 1880 de chemicaliënfabrikant Bayer de eerste mee.

Deze kleurstof geeft de kleur die voor veel mensen denim typeert: een speciale kleur blauw. Overigens zien we tegenwoordig ook denim in donkere kleuren, tot zwart aan toe. Niet alleen bij broeken, maar ook bij jassen. Indigo is dus typerend, maar niet standaard.

Hoe duurzaam is denim?

Kun je met een gerust hart denim dragen? Maak je met denim wel een verantwoorde keuze? Laten we eens kijken naar de voetafdruk voor het milieu bij de productie van denim.

Gif- en fijnstoffen

Van oorsprong is denim niet echt een milieuvriendelijke stof. Er wordt katoen gebruikt, en bij de productie daarvan wordt zo’n 4000 liter water per jas of spijkerbroek verbruikt. Bij het verven van de katoengaren komen veel giftige stoffen in het grondwater terecht. Het productieproces levert een hoop giftig afval op. Kunstmatige slijtageplekken geven denim de look die we allemaal kennen. Daarbij werd vooral gebruikgemaakt van zandstralen. De fijnstof die bij die techniek vrijkomt is bij inademing erg schadelijk voor de gezondheid. Met andere woorden: een behoorlijke belasting voor mens en milieu.

Het verven van denim

Om een denim jas een kleur te geven, wordt vooral synthetische kleurstof gebruikt. Dat zorgt ervoor dat vrijwel elke denim jas er hetzelfde uit ziet. Mooi voor de fabrikant, maar het levert wel wat problemen op. Het is een product van de biochemische industrie en het levert veel afval op. Gelukkig zijn steeds meer merken teruggegaan naar de traditionele verftechnieken. Die zijn minder belastend voor de natuur en geven je denim jas die speciale look.

Chemische bleekmiddelen

Een ander probleem is dat na het verven van de garens voor denim de stof vaak nog weer gebleekt wordt. Dat gebeurt meestal met chemische bleekmiddelen. Daarbij wordt veel water verbruikt. Er zijn merken die denim bleken met gassen als ozon. Daarbij wordt enorm bespaard op water en komt er minder chemisch afval vrij. De typische slijtplekken worden tegenwoordig vaak gemaakt met lasers in plaats van zandstralen; dat is veiliger voor mens en milieu.

Verduurzaming van de denimindustrie

Je zou van schrik bijna al je denim de deur uitdoen, maar we hebben goed nieuws: steeds meer merken investeren in de verduurzaming van denim. Zo wordt er bijvoorbeeld in plaats van gewoon katoen biologisch katoen gebruikt. Het voordeel daarvan is dat er geen bestrijdingsmiddelen bij gebruikt worden. Dat is gezonder voor mens en milieu.

Recyclen was altijd al een bekende manier om duurzamer met materialen om te gaan, en dat wordt volop gedaan. Bepaalde merken vissen plastic uit de oceaan en recyclen dit tot polyester garen. Polyester wordt dan vermengd met katoen en gebruikt om nieuwe denim kleding van te maken. Op die manier zijn er minder rauwe grondstoffen nodig en wordt de oceaan steeds een beetje schoner.

Denim wassen

Denimfans zijn het erover eens: je denim wassen is zonde. De CEO van Levi Strauss zei eens dat je je jeans nooit mag wassen. Is dat ook zo bij een denim jas? Duurzaamheidsexperts zeggen dat denim wassen onnodig is en voor waterverspilling zorgt.

Natuurlijk geven we ook om hygiëne, en daarover zijn we het met z’n allen wél eens: het is niet hygiënisch om je denim nooit te wassen. Neem in ieder geval als stelregel dat als je denim in aanraking is gekomen met rauw eten of lichaamsvocht, deze meteen de wasmachine in moet.

Wasinstructies

Je denim blijft het langst mooi van kleur als je het binnenstebuiten wast. Laat een natte denim jack nooit lang in de wastrommel zitten, want anders kun je last krijgen van vale plekken en plooien in de stof. Bij hele donkere denim komt het voor dat de stof afgeeft. Daarom kun je het beter niet bij ander wasgoed doen.

Het is wel waar dat als je denim vaak wast, het snel vaal kan worden. Zeker bij sterk gebleekte broeken is de stof door het vele bleken heel dun is geworden. Ga dan ook voorzichtig om met lichte broeken. Op die manier blijven ze langer mooi en kun je er lang van blijven genieten.

Kies je voor een wat valere kleur jas? Koop ‘m liever een maatje te groot. Te strak zittende vale denim kan uitscheuren. Dat is natuurlijk zonde.

Niet wassen, maar koelen

Toch liever niet je jas wassen? Maar wil je toch vieze geurtjes aan je jas kwijtraken? Dan kun je het best een grote plastic zak pakken en deze in de diepvries doen. Vouw je jasje bij elkaar en stop het in de zak. De koude temperatuur zorgt ervoor dat de bacteriën die de vieze geurtjes veroorzaken, worden gedood. Zo wordt je jasje weer lekker fris.

Ook een pluspunt: als je dit tijdens zwoele zomeravonden doet, zal je denim jasje weer heerlijk koel aanvoelen als je ‘m overdag draagt. Een hele simpele tip, waarmee je de ene extra wasbeurt toch weer kunt overslaan.

Waarom kiezen voor een denim jas?

De denim jas is een echt golden oldie. Vooral in de jaren ‘90 was het succesvol, maar nu komt de trend weer keihard terug. Eigenlijk is deze trend nooit echt weggeweest. Of je de denim jas nu ‘denim jack’, ‘jeans jacket’, ‘spijkerjas’ of ‘spijkerjack’ noemt: we weten direct waar we het over hebben. Het is een werkelijk tijdloos item dat je eindeloos kunt combineren, veel uitstralingen kent en bijna altijd te dragen is.

Eindeloos combineren

Een spijkerjas kun je perfect combineren met allerlei stijlen. Er is maar weinig wat niet goed staat bij een denim jas. Kies een stijl en draag ‘m met trots. Bij een casual look is het heel eenvoudig een dergelijk jasje te dragen: combineer je favoriete spijkerjas met zwarte jeans, een wit T-shirt en een paar witte sneakers.

Stoere looks kun je maken door bijvoorbeeld merkschoenen, een oversized spijkerjas met beschadigingen en een zwarte coltrui te dragen. En ook om het chique te dragen zijn er genoeg opties: hakken, grote hoed, elegante jurk en je hebt binnen een handomdraai een nette look.

Zoals je ziet is de denim jas gemakkelijk te combineren. Dat is al een belangrijke reden waarom het niet mag ontbreken in jouw kledingkast.

Veel verschillende uitvoeringen

Denim jassen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Ze zijn er in het donker of licht, dik of dun en oversized of kort. Dan hebben we de verschillende merken en kwaliteiten nog niet besproken. Onder meer Levi’s, G-Star en Calvin Kleins zijn heel populair als het gaat om spijkerstof. De jasjes van deze merken zijn vaak ook iets duurder, maar veel mensen vinden de kwaliteit de moeite waard.

Shoppen in het iets lagere segment? Dan kun je eens kijken naar Mango, Boohoo en River Island. Die maken ook gave spijkerjassen voor prima prijzen.

Bijna altijd te dragen

Een spijkerjasje is eigenlijk bijna altijd te dragen. Of het nu zomer, herfst of lente is. Op een warme zomerdag draag je denim het best in de avonduurtjes. Vaak is het voor overdag iets te warm. In de herfst in de lente is de denim jas je beste vriend: het is te koud voor een dunne zomerjas, maar te warm voor een dikke winterjas. Een spijkerjas is zowat gemaakt voor die tussenseizoenen.

Een spijkerjas met een hoodie houdt je lekker warm en staat ook nog eens heel modieus. Draag een capuchon en laat de mouwen van de hoodie uit je spijkerjas steken. Heel hip! In de winter kun je je denim jasje ook dragen, zolang de temperatuur maar boven nul blijft.

Veelgestelde vragen omtrent denim

🧶 Wat is denim?

Denim is een soort geweven keperstof, vooral gemaakt van katoen. Het bestaat uit twee garens die aan elkaar zijn geweven. Het garen dat er overheen loopt, is de inslag. Die wordt over en onder het naar beneden lopende garen geregen. We kennen denim vooral in de kleur indigo: een kleur waarmee de garens geverfd worden voordat ze tot denim worden geweven. De inslaggarens blijven ongeverfd of ongebleekt.

🧺 Hoe was ik denim?

Volgens denimfans kun je een denim jasje het best niet wassen, omdat dit het product doet slijten. Helaas kom je er niet omheen: eens zul je de jas moeten wassen. Dat doe je het liefst binnenstebuiten in de wasmachine. Laat natte denim nooit in de wasmachine zitten. Wil je liever niet wassen, dan kun je ook proberen je denim jasje eerst in een plastic zak in de vriezer te liggen, zodat de bacteriën die erop zitten doodgaan.

👖 Waarom wordt denim vaal?

Denim wordt vaal doordat het met indigo wordt geverfd. Indigo bindt namelijk de kern van het garen niet; het bindt alleen extern. Dat geeft een zogenaamd ‘ringkleurstof’-effect en dat doet de stof vervagen. Terwijl de kleurstof langzaam van de garen afslijt en wegspoelt, verschijnt de ongeverfde kern. Dat is wat wij beschrijven als ‘vaal worden’. Daar kun je eigenlijk niets aan doen.

👣 Is denim wel milieuvriendelijk?

Toegegeven: van oorsprong is denim niet milieuvriendelijk. Bij de productie met katoen is er erg veel water nodig en het vraagt veel van onze natuur. Maar gelukkig gaan producenten steeds beter om met de productie van denim. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld biologisch katoen in plaats van gewoon katoen. Ook wordt er meer gedaan aan recycling. Merken vissen dan plastic uit de oceaan en recyclen dit tot polyester garen, die worden vermengd met katoen om nieuwe denim te kunnen maken. Zo zijn er minder rauwe grondstoffen nodig en blijven de oceanen een stuk schoner.

❤️ Wat zijn de voordelen van een spijkerjas?

Allereerst: denim is een behoorlijk sterke stof. Het is bovendien gemakkelijk te combineren met jeans en je kunt het bijna het hele jaar door dragen. Wanneer je voorzichtig bent met een denim jasje, gaat het een lange tijd mee. Daarnaast vraagt het niet veel onderhoud. Wanneer je jasje vuil is geworden, kun je het al met wat water en eventueel wasmiddel schoonmaken.

Vorige

Alles over dons

3 april 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.