Wat waren de modetrends van 2010 tot 2020?

De fashionwereld in 2010 tot en met 2020 is zonder meer interessant te noemen. Natuurlijk waren de decennia ervoor dat ook: kijk maar eens naar de hippiecultuur in de jaren 1970 tot 1980 of naar de opvallende mode in de jaren 1950 tot 1960! Feit is in ieder geval dat mode altijd een belangrijk onderwerp van gesprek is geweest. In dit artikel nemen we je mee terug de tijd in en vertellen we je meer over de trends in de jaren 2010 tot 2020. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden, dus de kans is groot dat je je er nog wel iets van kunt herinneren.

Veel invloed van Instagram

Als deze jaren in het teken van iets staan, is het wel de invloed die Instagram met zich mee heeft gebracht. Met de opkomst van influencers is de kijk op kleding veranderd. Waar winkels en merken eerder aan old fashion reclame deden, was en is het nu de taak aan influencers, vloggers en bloggers om kleding onder de man te brengen. Dat is misschien wel een van de grootste verschuivingen in mode in vergelijking met de jaren ervoor. Dit betekent natuurlijk niet dat Instagram bepaalt wat wel of geen trend is; het gaat er meer om hoe iets een trend wordt en hoe het publiek op Instagram dezelfde stijl aanneemt als hun favoriete influencer of vlogger.

Wat we dan zoal zagen in deze jaren? Heel veel verschillende soorten kleding. We namen afscheid van de skinny jeans die het decennium ervoor helemaal hip waren. De trend van strakke kleding werd sowieso iets minder populair. In de jaren 2010 tot 2020 werd kleding steeds wijder en stond comfort vooral voorop. De skinny jeans werden bijvoorbeeld ingeruild voor flared pants en de strakke crop tops maakten plaats voor wijde sweaters en oversized shirts. Schoenen met een hak werden langzaam maar zeker verruild voor sneakers en andere comfortabele schoenen. Een interessante ontwikkeling! De focus van fashion lag in deze jaren op hipster, athleisure, unisex en merkkleding.

Wat droegen vrouwen in de jaren 2010 tot 2020?

Kijken we naar de damesmode dan zien we vooral daar veel verschil met de jaren ervoor. Waar 2000 tot 2010 in het teken stond van strakke heupbroeken, korte topjes en vooral veel sexyness is er in deze jaren juist meer ruimte voor comfort. Menig vrouw was blij toen de lage heupbroek geen trend meer bleek te zijn. Zij stapten massaal over op de zogeheten boyfriend jeans; een wijder model dat losjes op de heupen hangt. De broek heeft een stoere look met gaten en scheuren. Wat wel bijzonder was dat de crop top in 2011 nog even een korte comeback kreeg. De top werd op een pittige manier gedragen op die wijde boyfriend jeans. Daaronder droegen vrouwen meestal sneakers. Rond deze tijd werd de festivallook ook helemaal hip: een bohemian outfit met elementen uit de hippiecultuur. Een kleine throwback naar de jaren 80 dus!

Misschien herinner je ook nog wel hoeveel vrouwen rond 2013/2014 sleehakken en zogeheten wedges droegen. Het waren met name de zogeheten wedgesneakers die helemaal hip waren. In de tweede helft van dit decennium lag de nadruk op zowel stijlvolle als sportieve looks. Zo droegen veel vrouwen kleding volgens de trend normcore - een hele simpele stijl met een rechte jeans, weinig kleur en simpele schoenen. Hele basic maar stijlvolle kleding. Ook was er meer ruimte voor sportieve kleding als alledaagse look. Dat betekende comfortabele stoffen broeken met sweaters en een paar 'ugly sneakers' eronder. Over die look droegen ze dikke gewatteerde lange jassen die soms tot ver over de knieën kwamen. Rond 2019 en momenteel nog steeds was er meer aandacht voor duurzaamheid binnen mode bij zowel dames als heren.

Wat droegen mannen in de jaren 2010 tot 2020?

Voor de heren was er in deze jaren ook voldoende te vinden op het gebied van mode. Wat grappig is, is dat aan het begin van dit decennium veel neonkleuren gedragen werden door mannen. Zij droegen deze kleuren het liefst in hoodies en sweaters met grafische print of kekke teksten. Hierbij droegen ze gekleurde skinny jeans en riemen met studs. Dat was - gelukkig voor velen - alleen helemaal aan het begin van deze jaren. Iets later lag de nadruk juist op een meer stijlvolle look waarbij vooral veel donkere kleuren te zien waren. Hierbij werd er veel gebruik gemaakt van utility wear: werkkleding die als normale kleding wordt gedragen. Langzaam maar zeker werd de hipsterlook ontwikkeld; een deel van de mannen droeg bijvoorbeeld flanellen shirts en blouses, gele regenjassen, oversized anoraks, donkere spijkerjassen en brogues als schoenen.

Net als bij de vrouwen zien we bij de mannen in dit tijdperk een stijlvolle én een sportieve look. De basic look bestond uit een spijkerbroek, niet wijd en niet strak. een paar veterschoenen en een zwarte, donkerblauwe of grijze trui. Rond 2018 begonnen modeontwerpers meer af te stappen van nauwsluitende kleding en de overstap te maken naar meer comfortabele kleding voor heren. Een sportief tintje stond hierbij centraal. Hierbij moet je denken aan lange wollen jassen, Timberland's als schoenen, bruine leren jassen en comfortabele trainingsbroeken van verschillende soorten materiaal. Een beetje een stoere look dus waarbij voornamelijk veel sportieve, comfortabele kleding gedragen werd.

Vragen over de trends in de jaren 2010 tot 2020

Herken je nog wat items uit dit artikel? Misschien droeg je zelf wel flared jeans met een lange gewatteerde jas! Heb je nog een vraag over een van de trends in dit artikel? Hieronder hebben we alle meest gestelde vragen met antwoorden voor je verzameld. Wie weet zit jouw vraag daar wel tussen!

✨ Welke merken waren er hip in 2010 tot 2020?

Dit decennium kent vooral veel verschillende soorten merken die populair waren. Zo droegen veel mensen kleding van Abercrombie & Fitch en Burberry, maar kozen ze ook vaak voor sportieve merken zoals Nike, adidas, Australian en Vans. Opvallend is de populariteit bij merken zoals Uniqlo en Balenciaga.

👗 Wat voor items uit de festivallook waren voor vrouwen helemaal in?

Vrouwen droegen met name bohemian of hippiekleding binnen deze trend. Denk hierbij aan lange jassen, zwierige jurken, hele korte spijkerbroeken, cowboylaarzen, kleurrijke haarbanden en veertjes in hun haar.

💍 Welke accessoires droegen vrouwen in deze tijden?

Een van de absolute musthaves in de eerste helft tot ongeveer de helft van deze periode droegen vrouwen chokers in verschillende vormen, kleuren en uitvoeringen. Ook kozen ze vaak voor brede armbanden in allerlei kleuren, opvallende ringen en brede leren riemen. Op de helft van deze periode, rond 2015, werden exotische sieraden helemaal hip. Denk aan veel kleur, gebruik van schelpen en veertjes en natuurlijke materialen.

🧡 Als we deze jaren één kleur moeten geven, welke kleur is dat dan?

2010 tot 2020 staat in het teken van heel veel kleuren. Als we echter één kleur moeten uitkiezen dan is dat oranje. Deze kleur zagen we met name in de periode 2014 - 2016 veelvuldig terug in fashion. Hierbij moet je denken aan een warme kleur oranje en niet de felle variant. Eerder kleur oranje die we ook in de jaren 70 zagen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.