Gotische jassen in de lente van 2020

Welke jassen passen bij mannen en vrouwen met zwarte haren? Precies, jassen met een gotische stijl. Grote zwarte jurken en prachtige lange jassen en een algehele duistere sfeer. We moeten toegeven dat de gotische stijl die we in het voorjaar van 2020 in de mode terug gaan zien daar zeker vandaan komt. Het grote verschil is dat het niet all the way gothic is, maar dat we diverse details voorbij gaan zien komen. Denk bijvoorbeeld aan zwarte jassen, jassen met ruches, romantische jassen, vrouwelijke jassen (ook voor mannen) en nog meer. Wat is de gotische trend precies en hoe gaan we het in de lente van 2020 terug zien? Je leest het in dit artikel.

Wat is gotisch precies?

In eerste instantie werd er met gotisch voornamelijk een bepaalde bouwstijl in de periode 1140-1500 bedoeld, waarbij veel gebruik werd gemaakt van puntige bogen, donkere kleuren en gebrandschilderde ramen. In de jaren 80 kreeg dit woord een andere betekenis toen gothic als subcultuur opbloeide. Wereldwijd gingen mensen andere kleding dragen die in de gothic rock, een subgenre van new wave of punkrock, paste. Denk hierbij aan zwarte jassen, grote kisten en veel kettingen.

Typisch gothic is daarnaast het zwart verven van je haar, het witter maken van je huid en het dragen van zware donkere make-up. Er is altijd een associatie met het duistere aanwezig; veel goths zijn geïnteresseerd in het bovennatuurlijke, magie en horror. Dit is dan ook zeker terug te zien in de kleding die ze dragen. Vandaag de dag mogen we dergelijke kleding al bijna vintage of retro noemen: grote retro jassen in het zwart worden ook nu gewoon nog gedragen. De originele subcultuur is redelijk duister, waar we vandaag de dag nog maar enkele delen van terugzien in de moderne mode.

Gotische stijl anno 2020

Maar waar moeten we dan aan denken wanneer we denken aan de gotische stijl anno 2020? Heel simpel. Natuurlijk kun je met deze trend flink uitpakken als je wilt, maar voor de minder experimentele mensen is er ook voldoende keuze. De gotische stijl van nu pikt vooral de romantische elementen uit de trend van de jaren 80. Hierbij kun je denken aan jassen met ruches en andere romantische details in combinatie met zwart en lieflijke kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een mooie jas met bloemenprint, zoals rozenprint, in het zwart en grijs of juist in het oudroze met donkerrood. Het kan alle kanten op.

Wat hierbij opvalt is dat gotisch heel erg wordt gecombineerd met vintage stijl. Vorig jaar zagen we dat enkele bekende ontwerpers zoals Chanel en Alexander McQueen over een groot deel van hun nieuwe collecties voor 2020 een gotisch sausje hebben gegoten. Hierbij stond en staat vrouwelijkheid altijd centraal, ook wanneer we het hebben over fashion en dus jassen voor mannen. Jassen met een vrouwelijke look zijn bijvoorbeeld jassen met schoudervullingen, veel taille en dramatische silhouetten.

Jassen met gotische stijl

Wanneer je wel benieuwd bent naar de gotische stijl maar niet direct je hele eigen stijl om wilt gooien (snappen we) is het aan te raden om langzaam maar zeker wat details in je look te verwerken. Met een gotische jas kan dat al heel goed! Zoals we hierboven beschreven doen lange zwarte jassen het altijd goed in dit genre. Kies bijvoorbeeld voor een lang zwart colbert, dat in combinatie met allerlei looks ontzettend goed werkt. Combineer het bijvoorbeeld met een denim skinny jeans en een basic sweater en je hebt al een hele fijne look.

Ook kun je gaan voor van die oversized leren zwarte jassen met of zonder ruches. Misschien heb je dit soort jassen al eens eerder in de winkels zien hangen: leren jassen die wel iets weg hebben van een cowboyjas, maar dan in het zwart. Op die manier doet zo'n gotische jas zelfs een beetje boho aan! Het is anno 2020 juist alleen maar aan te raden om meerdere stijlen met elkaar te combineren. Zo creëer je juist je eigen stijl en dat is precies wat er zo tof is aan welke trend dan ook.

Vorige

Damestrends 2020: nude jassen

28 januari 2020
Volgende

Jungleprint jassen in 2020

29 januari 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.