Hoe was ik mijn waterdichte winterjas?

Heb je een waterdichte winterjas? Dan is het belangrijk om die op de juiste manier te behandelen. Daar hoort ook het op de juiste manier wassen bij. Welke middelen moet je eigenlijk gebruiken en is het niet zonde om je jas te wassen? Eigenlijk is het wassen van je waterdichte jas niet zo moeilijk.

Regelmatig wassen
Misschien klinkt het een beetje raar, maar een waterdichte jas ‘leeft’ langer als je hem regelmatig wast. Daardoor blijven de poriën van de jas namelijk schoon. Het ademend vermogen blijft op die manier optimaal. Daarvoor hoef je de jas niet speciaal te laten behandelen, je kunt prima zelf je jas wassen. Je moet er alleen goed om denken welk wasmiddel je gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan een zo zuiver mogelijk wasmiddel. Vaak gebruiken professionele schoonmakers ‘Sportwash’ van Asko. Dat is volgens experts één van de beste wasmiddelen om een waterdichte jas te reinigen. Na de eerste twee tot drie keer wassen van een nieuwe jas, zul je misschien de jas weer moeten impregneren. Dat kun je doen zodra het water wordt opgenomen. Dat impregneren kun je doen met bijvoorbeeld Grangers XT Proofer Spray of de Grangers Proofer 300ml. Die middelen zijn trouwens niet erg duur: ze kosten zo’n 15 euro per flesje. Je hoeft – in tegenstelling tot veel andere middelen – er geen strijkijzer of wasdroger bij te gebruiken.

Wanneer impregneren?
Parelt je jas niet meer zo mooi af? Neemt de buitenstof meer vocht op dan het water afstoot? Dan is het tijd om de winterdichte jas te impregneren. Daarvoor heeft Grangers een aparte spray en wasmiddel (Proofer en Xt Proofer). Die middelen herstellen het waterafparelend vermogen.

Het is goed om de jas na het behandelen met spray of wasmiddel even in aanraking te laten komen met een warmtebron. Op die manier kan het middel namelijk in de buitenstof trekken. Dan is na een tijdje het waterafvoerend vermogen van je jas hersteld.

Proofers
We schreven over de Proofer 300 ml en de Xt Proofer-spray. Dat zijn twee verschillende middelen. Het voordeel van de spray is dat alleen de buitenstof te maken krijgt met het waterafstotende materiaal. Daardoor blijft je jas ‘ademen’. Door vloeibare proofer te gebruiken bespaar je veel tijd. Het impregneren van je jas is dan zo gepiept.

Je kunt er ook voor kiezen om geen verschillende soorten wasmiddelen en impregnatie te kiezen. Dan kies je voor een 2-in-1-middelen. Dat heb je een reinigingsmiddel en proofer in 1. Het grote voordeel daarvan is dat je geen verschillende behandelmethodes hoeft toe te passen. Het nadeel is dat het een stuk minder efficiënt is. Kies je er voor je jas apart te impregneren? Dan kun je de waterdichte jas daarna twee keer reinigen zonder nog een keer te hoeven impregneren.

Wasmachine
Jas.nl schreef heel specifiek over merken van sprays. Daar is een goede reden voor: je kunt niet zomaar ieder middel gebruiken. Sommige middelen zijn namelijk niet geschikt voor de wasmachine. Er kan namelijk troep aan vast komen te zitten, met alle gevolgen van dien. Daarnaast kunnen jassen ‘kleverig’ worden als je het verkeerde middel gebruikt.

Kies tijd voor je jas
Het is aan te raden om niet voor de snelste, maar de mooiste oplossing te gaan. En dan is het toch echt het best om te kiezen voor een meer tijdrovende oplossing. Kies er voor om je jas uitgebreid te behandelen. Je bent dan wat tijd kwijt, maar dan gaat de jas ook langer mee. Dan hoef je niet volgend jaar weer een nieuwe jas te kopen. Bovendien moet waterdicht toch ook echt waterdicht blijven.

Vorige

Kun je een winterjas verven?

Saturday 28 October 2017 om 10:02
Volgende

Winterjas kwijt: verzekerd?

Saturday 28 October 2017 om 10:07

OnzeInstagram

@jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.