Iets voor jou? De verwarmde winterjas

Jas.nl zoekt uit hoe de jas eruit ziet en wat voor andere gadgets in kleding we in de toekomst mogen verwachten.

Vroeger had men zo z’n eigen manieren om warm te blijven: extra kleding aandoen, je slimmer aankleden en een wat onethische manier om warm te blijven: een heupflesje met een alcoholische versnapering. In 2016 is dat allemaal niet meer nodig dankzij een project op crowdfundingsite Kickstarter. Klink interessant toch?

Nieuwe technologie

Op Kickstarter komen ontwerpers namelijk met een ‘verwarmde winterjas’. Ontwerpers proberen op de crowdfundingsite geld binnen te halen voor een nieuwe technologie. Die nieuwe technologie moet een soort kachel worden binnen een winterjas. Voor wie zich afvraagt of dat nu wel veilig is: ‘ja’, zeggen de ontwerpers. De technologie moet er namelijk voor zorgen dat warmte zich door de hele jas verspreid. Niet alleen op de plek waar het verwarmingselement zit. Daarmee moet het een slimme winterjas worden.

Slimme winterjas

Het Britse bedrijf Emel and Aris is bezig met een dergelijke jas. Het moet gaat bestaan uit lichtgewicht polymeer dat de warmte via infrarood genereert. Je lichaam absorbeert die warmte om de spieren op te warmen. Daarmee gaat het bloed sneller stromen en heeft degene die de jas draagt het idee dat hij of zij warmer wordt. De hitte verplaatst zich binnen de jas via lichtgewicht panelen. Die paneeltjes worden in de jas genaaid. Ze zitten op de schouders, op de zijkanten en op de onderrug. Via een slimme batterij, die in een waterdichte zak van de jas zit, wordt de jas opgewarmd. Bijkomend voordeel: je kunt er ook je smartphone mee opladen. Handig!

Topdesign

Mocht je nu denken aan een foeilelijke jas die nogal futuristisch aandoet: dat is het niet. De ontwerper Rana Nakhal Solset heeft geprobeerd een elegante, gestroomde winterjas neer te zetten. Voor mannen bestaat het ontwerp uit een overjas, gemaakt van behandelde stof, waardoor het waterdicht is. Het bestaat uit Loro Piana kasjmier en wol met ingebouwde regenjas. Alle onderdelen vallen uit elkaar te ritsen. Voor vrouwen ontwierp Nakhal Solset een Loro Piana kasjmieren en wollen omslagjas en een wat meer lichtgewicht Loro Piana katoenen trenchcoat. Daarmee lijkt de jas toch wat meer op de klassieke trenchcoat die bij ons allemaal zo geliefd is.

Wat kost dat?

Voor eindeloze warmte moet je wel wat over hebben: een verwarmde trenchcoat voor vrouwen begint bij 1095 pond (1272 euro). Mannen betalen nog meer: 1295 pond (1505 euro). Wie graag alles in één wil, kan maar beter beginnen met sparen: de uitritsbare jassen beginnen bij 2700 pond (3138 euro) en dat bedrag kan oplopen tot 5000 dollar (5812 euro). Je kunt ook goedkoop warm blijven door deze tips door te lezen. De echte koukleum doet een laag extra aan en blijft op die manier ook goed warm. Dat bespaart je toch een paar duizend euro.

Smart clothing

Smart clothing’ is tegenwoordig helemaal in. Als we een blik naar de toekomst doen, mogen we verwachten dat in 2025 nog veel meer techniek in onze kleding valt te vinden. Zo is er nu al kleding met ingebouwde ‘player controls’ in de mouwen. Met die ‘player controls’ kun je de muziek op je smartphone bedienen. En hadden we het al over pakken waarmee je op afstand koffie kunt bestellen gehad? Zelfs de beroemde ontwerper Tommy Hilfiger werkt op het moment samen met de fabrikant Pvilion om een winterjas op de markt te brengen met waterbestendige zonnepanelen. Daarmee kun je energie verzamelen voor je mobiele apparaten. De zonnepanelen worden op de rug van de jas genaaid en kunnen makkelijk weggehaald worden. De jas gaat bestaan uit dubbele USB-poorten waarmee je twee apparaten tegelijk kunt opladen. Goedkoop is die jas trouwens niet: voor 785 dollar (731 euro) heb je er eentje.

Volgende

Wat een winterjas over jou zegt

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.