Jas zonder mouwen: voordelen en tips

Wanneer je eens goed om je heen kijkt op straat is de kans groot dat je er iemand mee rond ziet lopen: een jas zonder mensen. Steeds vaker zien we deze bijzondere jassen in diverse uitvoeringen langskomen: zowel op straat als in de (online) collecties van grote en kleine merken. Dat is niet heel vreemd - jassen zonder mouwen hebben ontzettend veel voordelen. Het is bijvoorbeeld de ideale tussenjas voor hem en haar, maar ook voor kids. Wat is een jas zonder mouwen precies, welke keuze heb je en wat zijn de voordelen ervan? We zochten het voor je uit.

Jassen zonder mouwen: wat is dat precies?

Wanneer je 'jassen zonder mouwen' leest, weet je waarschijnlijk al wel waar we het over hebben. Dat zijn (uiteraard) mouwloze jassen die dus vrijwel alleen bestaan uit een body. Waarschijnlijk weet je nog niet dat er ontzettend veel verschillende soorten jassen zonder mouwen bestaan en dat er zelfs een geschiedenis aan vooraf gaat. Hierbij kijken we voornamelijk naar de geschiedenis van de bodywarmer, een jas zonder mouwen. Vanuit daar zijn er verschillende modellen en soorten ontstaan waar we het hieronder verder over gaan hebben. De bodywarmer heeft geen mouwen, maar is wel een typerende jas. Deze jas zonder mouwen is vrijwel altijd gewatteerd om je bovenlichaam goed warm te houden.

Kijken we naar de geschiedenis van de bodywarmer dan zien we deze jas in de jaren 80 ongeveer voor het eerst. Daarvoor werden er wel eens sporadisch jassen zonder mouwen gedragen. Het was bijvoorbeeld in de tijd van de hippies dat mensen mouwen eraf knipten, net zoals ze bijvoorbeeld van lange broeken korte broeken maakten. De bodywarmer die in de jaren 80 gedragen werd was vaak hysterisch en bestond uit felle kleuren en prints. Ook zagen we toen al een mouwloos spijkerjack dat met name door de punkers en grunge mensen in de jaren 90 gedragen werd. Zij combineerden dit vaak met bandshirts en zwarte kleding.

Verschillende soorten jassen zonder mouwen

Bij een standaard bodywarmer weet je dus al gauw waar je aan toe bent: een gewatteerde jas zonder mouwen. De meeste bodywarmers zien er sportief en comfortabel uit, terwijl een jas zonder mouwen dat niet per se hoeft te zijn. Wat dat betreft is een jas zonder mouwen meer van alle markten thuis: je hebt namelijk voor vrijwel iedere smaak wel een mouwloze jas. Een van de jassen die we sinds 2021 steeds vaker zien, is een waist coat voor vrouwen. Dit item wordt voornamelijk gedragen in bohemian looks - bijvoorbeeld in combinatie met een lange jurk of rok of op een mooie flared legging in allerlei fijne prints die zo uit de jaren 70 lijken te komen. Een waist coat gemaakt van schapenvacht of een vegan zachte stof mag bijvoorbeeld echt niet ontbreken in je garderobe.

Ook wanneer je een andere smaak hebt, kun je van alles met een mouwloze jas. Een andere jas die we binnen deze trend bijvoorbeeld vaak zien, is een mouwloos spijkerjack. Vaak zijn dit soort jasjes iets langer en komen ze net over je billen. Het spijkerjasje zonder mouwen wordt veel gedragen in stoere en casual looks en past perfect bij een donkere broek met een paar sneakers eronder. Ga je liever voor een wat nettere look? Kies dan voor een mooi colbert zonder mouwen. Ja, je leest het goed: er zijn zelfs colberts te koop zonder mouwen! Dat is toch wel heel bijzonder? Dat soort jasjes draag je het beste op een nette broek of een mooie rok met een paar hakken eronder.

Voordelen van jassen zonder mouwen

Misschien kun je je nu al wel voorstellen dat een jas zonder mouwen veel voordelen heeft. Een mooie blazer of een goed colbert zonder mouwen, met een blouse en gedragen op een pantalon zorgt voor een nette outfit met een speels randje. Daarnaast zorgt het extra jasje voor een beetje extra warmte. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen van een jas zonder mouwen. Wat dacht je van de volgende voordelen?

  • Een jas zonder mouwen is een goede tussenjas. Dat betekent dat dit soort jassen ideaal zijn voor de tussenseizoenen: de lente en de herfst. Daarnaast kan een jas zonder mouwen ook goed op een frissere zomerdag.
  • Jassen zonder mouwen zijn vaak een stuk kleiner en lichter van gewicht dan standaard jassen. Je kunt ze dus gemakkelijk uitdoen wanneer het toch te warm blijkt. Je rolt ze zo op om in je rugzak te stoppen. Ideaal!
  • Er is voor ieder budget wel een jas zonder mouwen te vinden. Zo scoor je bij de duurdere merken zoals Ralph Lauren of Tommy Hilfiger een mooie jas zonder mouwen, maar kun je ook gewoon bij C&A of Primark terecht voor een trendy jas.
  • Ook voor iedere smaak vind je met gemak een jas zonder mouwen. Of je nu voor een stoere mouwloze jas gaat of liever een sportief jasje hebt.
  • Jassen zonder mouwen zijn te koop voor het hele gezin: voor dames, heren én kids vind je een groot assortiment.
  • Tot slot: mouwloze jassen zijn tijdloos. Je draagt ze op iedere look, zelfs volgend jaar of over enkele jaren. Een goede investering dus!

Vragen over jassen zonder mouwen

Heb je nog vragen over jassen zonder mouwen? Of is er iets anders wat je wilt weten over mouwloze jassen? Hieronder hebben we een aantal veel gestelde vragen voor je verzameld - natuurlijk inclusief de antwoorden.

1. Zijn er ook lange mouwloze jassen te koop?

Jazeker. Jassen zonder mouwen koop je in diverse lengtes. Dat is handig, want op die manier koop je dus echt een jas die bij jouw smaak past! Wist je bijvoorbeeld dat er lange trenchcoats zijn zonder mouwen? Die staan ideaal in een adembenemende look. Ook voor mannen zijn er allerlei lange modellen te vinden.

2. Wat is het verschil tussen een gilet en een mouwloze jas?

Een gilet is eerder een mouwloos vest, een mouwloze jas is een echte jas. Op warmere dagen kun je een hip gilet natuurlijk ook wel dragen in je look voor wat extra warmte. Ben je echter op zoek naar warmte waar je écht van kunt genieten dan is een gilet vaak te koud.

3. Welke mouwloze jassen zagen we in de jaren 80?

Wat leuk is, is dat we veel jassen zonder mouwen die we in de jaren 80 zagen nu weer zien. Hierbij kun je denken aan mouwloze leren jacks, maar ook aan denim jassen zonder mouwen. Ook mouwloos utility wear is helemaal hip in 2021/2022. Denk hierbij aan cargo jacks zonder mouwen, maar ook aan andere outdoorjasjes die geen mouwen hebben.

4. Kunnen mouwloze jassen ook in felle kleuren?

Natuurlijk. Jassen zonder mouwen komen in verschillende kleuren, pasvormen en zelfs prints. Je kiest een jas zonder mouwen die het beste bij jouw persoonlijke smaak past.

5. Zijn er ook jassen zonder mouwen voor kids beschikbaar?

Ook voor kinderen vind je een groot aanbod jassen zonder mouwen. De keuze is zelfs reuze in het aanbod voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een schattige teddy coat zonder mouwen of aan een stoer spijkerjasje dat geen mouwen heeft. Op die manier is er ook voor iedere smaak en voor ieder soort kind een mouwloos jack te vinden.

Volgende

Alles over duurzaamheid bij jassen

20 mei 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.