Wat je moet weten over de waist coat voor vrouwen

Grote kans dat je ze al hebt gezien op de socials of in de collecties van je favoriete merk: de waist coat voor dames. Dit unieke item zien we de laatste maanden steeds vaker terug in de damescollecties. Hierbij moet je niet denken aan een standaard waist coat zoals we die bij de heren vaak zien, maar aan een aantal hele bijzondere uitvoeringen. Meestal staat de boho stijl hierbij centraal, hoewel we ook zeker andere soort waist coats zien. In dit artikel lees je meer over wat een waist coat voor dames precies is en hoe je dit item in je look combineert.

Wat is een waist coat voor vrouwen?

Een waist coat is een Engelse benaming voor een gilet. Toch moet je niet aan het standaard gilet denken wanneer we het hebben over een waist coat voor vrouwen. De waist coats die in 2021 helemaal hip zijn, zijn echt een stuk unieker dan een standaard gilet van spijkerstof of een ander materiaal. Gilets zien we normaal gesproken vooral in de mannencollecties. Zij dragen zo'n gilet vaak als onderdeel van een pak - over een blouse en onder een nette blazer. Hierbij heb je de keuze uit gilets met een enkele rij knopen of met een dubbele rij knopen. Meestal wordt de onderste knoop open gelaten wanneer een gilet in een nette combinatie gedragen wordt.

Zo'n gilet zoals je dat bij mannen ziet in een driedelig pak is niet dezelfde waist coat die we momenteel in de damescollecties zien. Natuurlijk kun je een 'gewoon' gilet combineren in je look. Een gilet staat bijvoorbeeld heel leuk op een jurkje of juist heel stoer op een jeans of flared legging. De waist coat is net iets unieker en bestaat vaak uit natuurlijke materialen, warme kleuren en soms ook uit opvallende details. Het liefst kies je voor een waist coat met een hippie-achtig karakter, zoals een waist coat van lammy stof of een exemplaar met franjes of andere details. Hieronder lees je meer over de diverse soorten waist coats en hoe je ze combineert.

Boho waist coat combineren in je look

De meest voorkomende waist coat die we dit jaar (en misschien de volgende jaren) zien, is de boho variant. Opvallend genoeg zagen we deze items ook eind jaren 60 en in de jaren 70 toen de hippiecultuur flink aanwezig was. Zij droegen massaal lammy coats, Afghaanse jassen en prachtige wollen waist coats over hun jurken, blouses en truien. Precies dat gebeurt nu weer; het lijkt wel of de fashion van toen een comeback aan het maken is. Daarom zie je nu massaal wollen gilets met schapenwollen voering, suède waist coats met franjes en borduursels en fake fur gilets in allerlei kleuren voor de meest kleurrijke combinaties.

Wat leuk is om te weten, is dat deze trend er eigenlijk al een hele tijd is. Vrouwen met een voorkeur voor boho kleding en unieke jassen dragen dit soort waist coats al jaren. Het is echter pas sinds dit jaar dat we dit soort items ook terug zien in de hedendaagse modecollecties. Daarmee maakt de waist coat een intrede in de 'normale' mode. Dat is goed nieuws en misschien slecht nieuws: goed nieuws omdat er meer verschillende soorten waist coats worden gemaakt en beschikbaar zijn en slecht nieuws omdat je met een boho waist coat van schapenwol of suède niet meer zo uniek bent als je misschien ooit was. Je kunt nog wel net anders dan anders zijn door te kiezen voor een vintage exemplaar.

Zijn nette waist coats ook de trend van het moment?

Hoewel we voornamelijk wollige waist coats en warme gilets zien in de nieuwe collecties is het goed om te weten dat dit niet de enige trend is. Met de zomer in het vooruitzicht vind je een wollen exemplaar misschien wel veel te warm. Daarom kun je ook gaan voor een waist coat die iets minder wollig is en er alsnog te gek uitziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een suède gilet in camelkleur? Deze prachtige warme kleur doet alsnog een beetje boho aan, maar heeft door het materiaal ook zeker iets stijlvols. Je draagt een suède gilet heel mooi op een lange zwierige zomerjurk of op een rokje met een shirt. Wanneer je niet zo dol bent op camel kun je ook gaan voor zwart of donkergrijs.

Eerder in dit artikel spraken we over waist coats die net iets anders zijn dan de standaard denim varianten. Toch zien we giletjes van spijkerstof ook terug in het zomerse seizoen. Naast de standaard modellen heb je de keuze uit unieke exemplaren, bijvoorbeeld met een kleurrijk borduursel op de achterkant of met franjes aan de onderkant. Op die manier maak je van een normale look toch nog iets leuks zonder dat het té hippie-achtig is. Ga je het liefst voor een outfit die echt netjes is? Misschien is dan een stijlvol oversized mannengilet juist heel leuk in je look. Combineer een net zwart of grijs gilet bijvoorbeeld speels op een zomers jurkje en met een paar sneakers en je hebt een hele eigen outfit gescoord.

Vragen omtrent waist coats voor dames

Zie jij jezelf al helemaal flaneren in een waist coat? Of wil je er nog eerst meer over weten? Hieronder lees je enkele veelgestelde vragen met antwoorden over dit onderwerp. Mocht jouw vraag er niet bij staan, dan kun je altijd contact opnemen met ons.

🤎 In welke kleuren zijn de meeste boho waist coats te koop?

Boho waist coats koop je in diverse kleuren die meestal een natuurlijke of warme basis hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin, camel, beige, terra cotta, olijfgroen en meer. Dit soort kleuren zorgen voor een extra boho tintje aan je look.

🌻 Wat zijn de perfecte waist coats voor de lente?

De lente in Nederland is heel divers: de ene dag is het heerlijk zonnig terwijl het de andere dag toch best fris aan kan voelen. Daarom is een sheepskin waist coat in de lente enorm aan te raden. Draag zo'n warme waist coat op je voorjaarsjurkje op frissere dagen. Mocht het dan toch te warm zijn dan is het gilet zo uit. Ideaal!

🧥 Kan ik een waist coat dragen als jas?

Jazeker! Een waist coat is een beetje hetzelfde als een bodywarmer, helemaal als zo'n waist coat gevoerd is. Daarom is het aan te raden om het item op koudere dagen te dragen over een trui of vest zodat je lekker warm blijft. Op warmere dagen draag je er gewoon een lange blouse, tuniek of jurk onder. Op die manier fungeert de waist coat ideaal als tussenjas.

👧 Waar vind ik waist coats voor meisjes?

Het leuke aan deze trend is dat er ook veel boho waist coats voor meisjes en tieners te vinden zijn. Kijk eens tussen het aanbod meisjesjassen voor een volledig overzicht van alle hippe jassen en waist coats voor meiden op dit moment. Wedden dat je daar wel een tof item kunt vinden?

🔴 Zijn waist coats ook in fellere kleuren te koop?

Ja, wanneer je voor een nieuw exemplaar gaat zul je zien dat de waist coat in diverse kleuren te koop is. De vintage exemplaren zijn meestal wat natuurlijker, hoewel je daar ook zeker kleurrijke items zult vinden - met name de exemplaren uit het buitenland. Kijk eens goed wat voor een kleur je mooi vindt of welke kleur je goed vindt passen bij de rest van je kleding en ga op basis daarvan op zoek naar een goede match.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.