Mooie foto's maken tijdens golden hour doe je met deze tips

Volgens veel fotografen is de mooiste tijd van het jaar weer ingebroken. In de Indian Summer en de begin van de herfst zijn de golden hours het mooist: die momenten dat je in slechts een mooie tussenjas of een fijne spijkerjasje over je kleding naar buiten kunt om te genieten van het meest fraaie zonlicht van het hele jaar. Golden hour is dat ene uurtje dat de zon net ondergaat of juist opkomt, waarna er prachtig licht ontstaat. Dit natuurlijke licht is volgens veel fotografen en andere liefhebbers van fotografie het ideale moment voor bijzondere foto's. Vandaag de dag is Instagram een ontzettend populair medium om foto's op te delen met familie, vrienden en volgens van over de hele wereld. Waan je dus ook even als een echte fotograaf en maak de mooiste foto's tijdens golden hour met deze handige tips.

Neem de tijd voor je foto

Onze eerste tip? Vertrek op tijd, zodat je ruim de tijd hebt om je camera of je telefoon op de juiste stand in te stellen en om naar een mooie plek te gaan. In de ochtend kan het zo in het begin van het najaar best fris zijn, dus kleed je goed aan. Een warme jas zoals een lekkere warme trenchcoat of een fijne outdoorjas is zeker geen verkeerde keuze wanneer je zo vroeg de deur uitgaat. Voor de golden hour in de avond is vaak een dun jasje zoals een comfortabel sportjasje meer dan genoeg. Weet van tevoren precies hoe je je camera het beste in kunt stellen om de mooiste kleuren van het zonlicht op de foto te krijgen.

Daarnaast is de locatie ontzettend belangrijk: golden hour is in de natuur hartstikke prachtig, maar werkt ook heel goed in de stille straten van de stad. Bedenk voor jezelf wat je wil hebben wat betreft foto's. Woon je in de stad en wil je de natuur in, dan is de kans groot dat je nog vroeger moet vertrekken dan je misschien had gedacht. Pak bijvoorbeeld de auto of de fiets en ga lekker vroeg de deur uit. Misschien is er wel iemand die met je mee wilt de natuur in wanneer je dat zelf nog iets te stil vind in je eentje. Op die manier kunnen jullie ook meteen foto's van elkaar maken plus het is wel net zo gezellig om niet alleen te hoeven.

Neem de juiste gear mee

Voor écht goede foto's heb je de juiste gear nodig. Toch verbaast het ons inmiddels wel wat je allemaal met een smartphone kunt. Om een beetje te kunnen experimenteren met het zonlicht, de juiste flares en tegenlicht is een goede camera toch wel echt een must. Hierbij draait het allemaal om de juiste instellingen en de juiste posities. Neem wanneer dat mogelijk is een statief mee om op die manier met sluitertijd aan de gang te gaan. Ben je in je eentje en wil je ook zelf op de foto staan in het gouden licht, dan is een statief ook ideaal. Onze tip: draag een mooie opvallende jas zoals een felrode jas of een felgele jas om zo goed op te vallen in de natuur.

Of ga juist voor een totaal natuurlijk plaatje en kies voor een jas in natuurlijke kleuren, zoals een olijfgroene of mooie beige jas. Het geheel draait immers om de kleuren van de natuur, dan is het wel zo mooi dat jij (of een ander) als onderwerp van een beeld goed in de foto 'mengt'. Denk hierbij ook altijd na over de positie: waar ga je staan? Fotografeer je juist tegen de zon in of liever met de zon in je rug? Tegen de zon in fotograferen kan prima wanneer er een onderwerp voor de zon staat. Denk hierbij aan een persoon, een boom of een ander voorwerp waar de zonnestralen langs heen kunnen vallen.

Bereid je goed voor

Met de juiste voorbereiding kom je al heel ver. Dat betekent niet alleen de locatie opzoeken, vroeg uit bed gaan en je camera goed instellen. Dat betekent ook inspiratie opdoen bij andere fotografen of Instagrammers. Hoe inspirerend is het om mensen te volgen die op de mooiste plekjes ter wereld komen en daar tijdens golden hour mooie plaatjes schieten? Natuurlijk betekent niet dat wanneer je favoriete Instagrammer in haar stoere en comfortabele parkajas op een paarse heide staat tijdens het gouden uur je dat precies hetzelfde moet doen, maar je krijgt er wel een beetje een idee van wat je wel of niet zelf zou willen.

Daarbij hoort naast Instagram ook inspiratie opdoen via YouTube of andere websites waar je video's kunt bekijken. Wist je dat er op YouTube ontzettend veel tutorials staan over golden hour? Hoe leuk is het om op die manier snel, gratis en gemakkelijk meer te weten te komen over je eigen camera, over mooie plekken én over het fotograferen tijdens golden hour in het algemeen. Dus, waar wacht je nog op? Trek je lekkere warme winterjas aan en ga ervoor. Maak altijd genoeg foto's zodat je uiteindelijk de mooiste exemplaren kunt kiezen. Liever te veel foto's dan te weinig!

Vorige

Fluwelen jasje voor het najaar

30 augustus 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.