Tips voor dresscode Tenue de Ville

Je maakt de uitnodiging van een bruiloft open en je ziet het staan: Tenue de Ville als dresscode. Misschien heb je al eens eerder van deze dresscode gehoord, maar heb je het zelf nog nooit gedragen. Wat betekent Tenue de Ville eigenlijk? En wat wordt er van je verwacht dat je gaat dragen? No worries: wij zouden de redactie van Jas.nl niet zijn als we niet enkele tips voor je hadden verzameld over wat je het beste kunt dragen als Tenue de Ville op de uitnodiging staat. Onze eerste tips? Ga voor nette doch subtiele kleding die je de hele dag aan kunt, zonder dat het té klassiek of netjes is. Een mooi colbert bijvoorbeeld? Helemaal prima! Lees hier meer tips over Tenue de Ville.

Wat is Tenue de Ville?

De letterlijke betekenis van Tenue de Ville is 'stadskledij', oftewel: kleding die je naar de stad aantrekt. Hierbij gaat het om nette kleding, zonder dat het té netjes is. Dat is weliswaar niet het eerste wat je denkt bij het woord 'stadskledij'. Vandaag de dag trek je eerder gewoon een leren jasje aan boven een nonchalante look wanneer je de stad in gaat. Vroeger was naar de stad gaan nog echt een uitje, waarvoor mensen zich netjes wilden kleden. Daarom wordt Tenue de Ville tegenwoordig nog gezien als een classy maar casual look waarbij je wel kunt zien dat je je best hebt gedaan, maar het niet te overdreven netjes is.

Deze dresscode wordt regelmatig gebruikt bij bruiloften, etentjes en feesten in de buitenlucht. Let erop dat je nette kleding draagt, maar dat je het ook subtiel houdt. Wat grappig is, is dat zwarte pakken en andere echt donkere kleding niet gedragen wordt bij zo'n thema. De hoofdkleuren zijn licht, zoals lichtgrijs, pastelblauw, lichtgeel en andere kleuren waar je vrolijk van wordt. Tenue de Ville wordt dan ook vaak in de zomer gedaan, zodat je een fijne zomerse look kunt maken. Over je look kun je altijd nog een net jasje dragen, zoals een mooie blazer of een linnen jas.

Tenue de Ville voor heren

Ben je een man en op zoek naar handige tips voor Tenue de Ville? Zorg dan dat je kiest voor verfijnde kleding in lichte kleuren. Een wollen colbert is bijvoorbeeld altijd een goed idee, mits dit te warm is voor de zomer. Kies in dat geval voor een katoenen jasje of een ander colbert van licht materiaal. Let heel goed op de kleuren waar je voor gaat: vermijd zwart en donkergrijs. Ga liever voor lichtblauw of lichtgrijs met daaronder een witte blouse en een mooie chinobroek. Wat betreft schoenen zijn een paar veterschoenen perfect; deze hoeven zeker niet te netjes te zijn.

Omdat je voor een bruiloft misschien toch wel een pak aan wil, zijn er verschillende mogelijkheden in deze dresscode. Ga in ieder geval niet voor een heel donker pak, maar kies liever voor een mooie tint blauw of grijs. Grijze jasjes zijn in combinatie met lichtblauwe blouses heel classy en passen perfect in deze stijl. Wil je gaan voor accessoires? Dat kan, maar houd het rustig. Een mooie linnen vlinderdas van een pastelkleur staat heel goed en natuurlijk kan een basic stropdas ook zeker. Extra tip: een zomers hoedje, mits stijlvol, kan je Tenue de Ville look helemaal afmaken. Probeer het eens uit zouden we zeggen.

Dames in Tenue de Ville

Ook voor de dames is er ruim de keuze wanneer het om de dresscode Tenue de Ville gaat. Wat hierbij opvalt is dat er vooral veel gekozen wordt voor pastelkleuren. Denk aan lichtroze jasjes, lichtgele jurkjes, verfijnde blauwe broekpakken en meer. Vroeger was het vooral gebruikelijk om een volledig mantelpak of een echte japon te dragen in deze stijl. Dat hoeft tegenwoordig niet meer: een nette broek met een blouse mag bijvoorbeeld ook wanneer je niet van de jurkjes bent. Wat wel de bedoeling is, is dat de rok of de jurk in ieder geval op of over de knie komt. A-lijn jurkjes en rokken worden veel gedragen bij Tenue de Ville.

Dit soort jurkjes combineren met jasjes is eenvoudig: draag daarop bijvoorbeeld een mooie poncho of een trenchcoat in een lichte kleur. Bij de outfit draag je het liefst een (klein) hakje. Ga bijvoorbeeld voor open sandaaltjes met hak of voor een pump in een lichte kleur. Liever toch gaan voor een platte schoen? Bekijk dan of je een klassieke laars in de kast hebt liggen. Zolang laarzen niet te grof zijn, passen ze goed bij deze dresscode. Voor welke jurk, broek, rok of blouse je ook gaat: strakke en korte items zijn niet passend in deze stijl. Ga het liefst voor klasse waarin je jezelf ook goed voelt. Dan is het altijd de juiste keuze.

Vorige

De herfstjas voor jou: een cape

30 augustus 2019
Volgende

Fluwelen jasje voor het najaar

30 augustus 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.