Groovy jassen: jaren 60 en 70 als invloed deze zomer

Zin om lekker te grooven deze zomer? Grote kans dat je wel eens van het woord 'grooven' gehoord hebt, maar dat je misschien niet precies weet wat het betekent. Grooven is afkomstig uit de jazzwereld en wereld al tientallen jaren geleden gebruikt om een dansbeweging aan te geven. Ook in de hippietijd in de jaren 60 en 70 werd er veel gebruik gemaakt van het woord, maar dan op een andere manier: groovy. In dit artikel laten we je graag kennismaken met groovy jassen met een jaren 60 en 70 look die in de zomer van 2022 helemaal hip zijn. 

Wat was het modebeeld in de jaren 60 en 70?

Voordat je op zoek gaat naar een mooie zomerjas voor dames of heren is het fijn om meer te weten over wat je zoal kunt verwachten. Daarom kijken we eens goed naar de modetrends in de jaren 60 en 70. De modetrends van 1960 tot 1970 zijn bijvoorbeeld duidelijk te onderscheiden van de modetrends in de jaren ervoor. Het waren de jaren waarin bekende sterren een steeds grotere rol speelden in hoe de modeindustrie eruit ging zien. Het waren voornamelijk de jongeren die ervoor kozen om voor een andere kledingstijl te gaan dan hun ouders. Zo zagen we bijvoorbeeld dat mannen vaak gingen voor kleding en jassen die The Beatles droegen. Denk aan stoere leren jasjes, lammy coats en zelfs complete shearling jassen (ja, óók in het warme seizoen!).

Aan het begin van de jaren 60 kozen de meeste vrouwen nog steeds voor redelijk nette en vrouwelijke kleding. Zij gingen massaal voor A-lijn kleding, waaronder ook blazers en colberts. Natuurlijk mocht een mooie trenchcoat ook niet ontbreken - dé jas voor vrouwen in deze tijd. Het grote voordeel van een dunne trenchcoat is dat je de jas in meerdere seizoenen kon en kunt dragen. Aan het einde van de jaren 60 werd het tijd voor veel kleur, prints en overige bombarie. De kleding mocht gezien worden! Denk aan lange jassen, veel gebruik van natuurlijke én felle kleuren en het gebruik van diverse soorten prints. De tijd van onopvallende kleding en jassen was overduidelijk voorbij.

En het modebeeld van de jaren 70 - hoe zit het daarmee?

Hoewel de jaren 60 een groot voorbeeld zijn voor de huidige fashion gaan we deze zomer nog een stapje verder. De modetrends van 1970 tot 1980 zijn namelijk nu ook hier en daar weer terug te zien. Dat is niet heel gek, aangezien een groot deel van de mode uit de jaren 60 (en dan met name aan het einde van de jaren 60) ook weer in de jaren 70 te zien was. Dan hebben we het met name over de verschillende soorten stijlen waarbij een nette stijl ver te zoeken was. In de jaren 70 zagen we veel wereldse invloeden: van aztec prints tot aan Indiase stoffen en van Afghaanse jassen tot aan suede jasjes met franjes. Reizen was toegankelijker geworden waardoor meer mensen in contact kwamen met kleding en jassen uit andere culturen.

Voor vrouwen was er volop keuze in Indiase sari's; van dat materiaal werd echt van alles gemaakt. Denk aan mooie kleurrijke kimono's, grote dekens en prachtige jurken. Zij droegen laagjes op laagjes en kozen voor lange jassen om over die look te dragen. In de lente werden de lammy coats vervangen door lange jassen van dunner materiaal. Uiteraard kwamen deze jassen in de mooiste kleuren en meest prachtige prints. Ook mannen kozen voor lange jassen van aardse kleuren en combineerden daarbij Birkenstocks en wijde broeken. Je kunt veel zeggen over deze hippieperiode, maar feit is dat de mode van toentertijd absoluut fraai te noemen is.

Zomerjassen in met groovy look

Hoe fantastisch is het dat we juist kleding uit die periode terug zien in de modetrends van deze zomer? Daar kun je niet anders dan heel blij van worden toch? Natuurlijk zijn de zomerse jassen die we nu in de winkels zien hangen net even anders dan de jassen van toen. Wat er anders aan is? Simpel: een moderne twist. Wanneer je echt wilt gaan voor de look uit de jaren 60 en 70 raden we je aan om een vintage winkel of kringloopshop binnen te stappen. Voor een beetje van toen en een beetje van nu kun je in de verschillende (web)winkels kijken want yes: de zomerjassen van 2022 zijn nu beschikbaar! Wat je kunt verwachten van deze groovy jassen? Kies voor een van de volgende trends en je bent helemaal hip voor het zomerse seizoen:

  • Cropped spijkerjasjes met kleurrijke prints op de achterkant. Deze print kan van alles zijn: van bloemen tot aztec en van minimalistisch tot stippen.
  • Lange dunne jassen van een zacht materiaal, zoals linnen of katoen. Het liefst kies je binnen deze trend voor een natuurlijke kleur zoals donkergroen of terra.
  • Een mooie dunne cape met een Aziatische of Afrikaanse print. Kijk goed naar wat bij je past en wat kan. Onze tip: lees je eerst in over cultural appreciation vs. cultural appropiation.
  • Bruine suede jasjes met franjes. Kies voor een kort model, aangezien langere modellen al gauw te warm zijn voor de zomer.
  • Mouwloze jassen, zoals gilets of bodywarmers met kleurrijke prints.
  • Sportieve jasjes met een vintage look en wijde mouwen. Denk bijvoorbeeld aan toffe bomberjacks met een retro uiterlijk.

Veelgestelde vragen omtrent deze zomerse trend

Heb je nog een vraag over deze te gekke modetrend? Of is er iets anders dat je wilt weten? Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen mét antwoorden voor je verzameld. Schroom niet om contact met ons op te nemen wanneer je een vraag hebt die niet tussen onderstaande vragen staat.

1. Is er voor mannen evenveel aanbod als voor vrouwen op het gebied van zomerse jasjes met groovy vibe?

Niet helemaal. Voor vrouwen is er, zoals wel vaker het geval is, meer keuze deze zomer wanneer we het hebben over deze trend. Dat komt omdat er voor vrouwen meer mogelijkheden te vinden zijn met lengtes, materialen en prints. Vergis je er overigens niet in, want voor mannen zijn echt veel mooie kleurrijke jassen te koop deze zomer.

2. Is deze trend, groovy jassen met opvallende prints en materialen, tijdloos?

Deze trend is niet zo tijdloos als effen trenchcoats of grijze mantels. Dat betekent niet dat het geen goed idee is om een jas uit deze trend te kiezen. Het belangrijkste is namelijk dat je zelf blij bent met een jas met hippielook of een tof spijkerjasje met print.

3. Zijn er ook jassen binnen deze trend voor kinderen te koop?

Jazeker! Daar zagen we in de winter van 2022 al een voorproefje van met wollen giletjes en jassen van mooie natuurlijke materialen. In de zomer zet deze trend door, waarbij we vooral veel natuurlijke tinten en stoffen zien. 

4. Welke jas draag ik op een flared pants of legging?

Een flared legging of broek is de juiste keuze voor een groovy look! In de jaren 60 en 70 zagen we dit soort broeken met wijde pijpen namelijk ook. Op zo'n legging of broek draag je een langer colbert of juist een leuke cropped jas. Zorg ervoor dat het geheel niet te warm wordt, aangezien dit een zomerse look betreft.

5. Welke materialen passen helemaal bij deze hippietrend?

Ga het liefst voor natuurlijke materialen zoals linnen en katoen. Iets warmere materialen zoals leer en lammy zien we in de herst en de winter van 2022 weer terug. Deze trend zet namelijk nog even door (joepie!) alleen dan met andere materialen en stoffen die speciaal voor het koude seizoen zijn bedoeld.

Vorige

Metallic jassen in deze zomer

26 april 2022

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.