Veel in de natuur? Check deze kledingtips

Steeds vaker zijn wij met z'n alle buiten in de natuur te vinden. Dat is niet zo gek: met de drukte van alledag is het heerlijk om even te wandelen, te fietsen of te kamperen in the middle of nowhere. Trek je er vaak op uit in de natuur in Nederland én buitenland? Dan hebben we enkele tips voor je verzameld wat betreft je kleding. Want welke jas kies je wanneer je gaat wandelen of welke jas is handig voor kamperen? En welke schoenen moet je eigenlijk dragen wanneer je de hele dag comfortabel wilt wandelen? Omdat het juist aankleden voor een dag in de natuur méér is dan alleen het kiezen van de juiste outdoor jas hebben we in dit artikel diverse tips op een rij gezet. Ga je mee naar de frisse buitenlucht?

Zorg voor een goede basis

Wat je ook doet in de natuur; het is nooit heel fijn om het koud te hebben tijdens het wandelen of het fietsen. Daarom is het van groot belang om te zorgen voor een goede basis: een fijne tussenjas waarin je het lekker warm houdt of een kwalitatieve outdoor jas zoals een Scandinavische jas waarin regelmatig wol verwerkt is voor de warmte. Naast de keuze voor de juiste jas moet je weten dat het belangrijk is om een warme basis te hebben. Natuurlijk is zo'n dikke jas heerlijk warm, maar wanneer je niet de juiste laagjes daaronder draagt is de kans groot dat je het alsnog koud krijgt. Werk daarom altijd met een laagjessysteem.

Het grote voordeel van laagjes dragen is dat je eventueel een laagje uit kunt trekken wanneer je het te warm hebt. Andersom geldt dat ook: is het toch te fris? Dan trek je gewoon weer een laagje aan. Helemaal onderop draag je het liefst een thermohemdje of shirt; een item dat speciaal gemaakt is om je lichaam goed warm te houden. Daar overheen trek je een dun en ademend sportshirtje, het liefst van een stof die zweet af kan voeren. Dat is belangrijk, zodat je niet oververhit raakt. In de zomer is zo'n shirt bijvoorbeeld al voldoende wanneer je gaat wandelen of fietsen. De volgende laag is een vest of een trui, waarna de warme jas komt. Denk hierbij aan een outdoor softshell jas of een andere jas die licht van gewicht is, zodat je de jas op kunt bergen en mee kunt dragen wanneer dat nodig is.

Wat neem je mee de natuur in?

Naast het kiezen van een comfortabele jas zoals een fijne sportjas of een lekker zittende trenchcoat is het goed om te kijken naar wat je zoal mee wilt nemen op een dag de natuur in. Tijdens een wandeling, een fietstocht of een andere sportieve activiteit is het verstandig om altijd iets extra's mee te hebben waarmee je jezelf eventueel kan opwarmen (mits de weersvoorspellingen natuurlijk). Het koud krijgen en misschien zelfs ziek worden zonder jas is niet echt iets waar je op zit te wachten wanneer je in the middle of nowhere bent. Kies bijvoorbeeld als extraatje naast je warme jas voor een sjaal, een muts of handschoenen die je gemakkelijk in je tas kunt opbergen.

Dan volgt de inhoud van je rugzak(je). Zorg er in ieder geval voor dat je nooit te veel gewicht meeneemt dan je eigenlijk dragen wil, tenzij je natuurlijk met een doel gaat trainen. In je rugzak moet je in ieder geval genoeg eten en drinken hebben: denk aan mueslirepen, nootjes, fruit, boterhammen en flesjes water of limonade. Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je precies gaat wandelen, maar in veel natuurgebieden heb je plekken waar je water kunt bijvullen of zelfs water vanuit de rivier kunt drinken. Denk hierbij vooral aan landen waar bergen zijn, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië maar ook in de heuvels en bergen van België. Neem daarbij ook altijd een EHBO-setje mee inclusief een tekentang en blarenpleisters. Niets vervelender dan onderweg last krijgen van een teek of een blaar op je voet.

Welke jas aan in de natuur?

Tot slot vertellen we je nog wat meer over welke jassen je het beste kunt dragen wanneer je een of meerdere dagen de natuur in gaat. Het beste is om te gaan voor een waterdichte jas waarvan het materiaal zweet afvoert. Het liefst is deze jas licht van gewicht zodat je de jas ook gemakkelijk kunt dragen wanneer je hem even uit hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportieve jasjes voor buitensporten, aan smart parka's en aan de hierboven genoemde softshell jassen. Een groot deel van de outdoor jassen heeft een capuchon; ideaal voor wat extra warmte en natuurlijk tegen de regen.

Combineer zo'n kwalitatieve outdoor jas ook altijd met goede wandelschoenen, die je voordat je een flinke wandeling gaat maken moet hebben ingelopen. Een blaar, een zere enkel of last van de wreef van je voet is immers nooit echt prettig tijdens een mooie tocht in de natuur. Er bestaan verschillende soorten wandelschoenen voor verschillende soorten ondergronden. Wandel je veel in Nederland op een vlakke grond? Dan is een lage wandelschoen met een goede zool voldoende. Ben je echter meer een bergbeklimmer/wandelaar? Schaf dan wandelschoenen aan met een hogere rand bij je enkel om op die manier een verstuikte enkel te voorkomen. Dergelijke schoenen zijn vaak ook echt gemaakt voor bergwandelingen. Welke jas je bij bergwandelingen draagt lees je hier.

Volgende

Retro jassen: scoor de 60s look

5 juni 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.