Dit moet je weten over vegan jassen

Er is een kans dat je al een tijdje op zoek naar een verantwoorde ecovriendelijke jas of wellicht staat het je tegen dat er gebruik wordt gemaakt van mensen en dieren om fast fashion te produceren. Wat de reden ook is: duurzame jassen zijn altijd een goed idee. We snappen als geen ander hoe lastig het kan zijn om in de wereld van de snelle mode met goedkope jassen een goede en verantwoorde jas te scoren. Gelukkig zien we het wel steeds vaker dat (bekende) modemerken kiezen voor betere en natuurlijke materialen en betere manieren waarop zo'n jas wordt gemaakt. In dit artikel willen we je wat vertellen over vegan jassen en fashion: wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van vegan stoffen en welke vegan merken bestaan er? Je leest het hier.

Wat is vegan fashion?

Steeds meer mensen kiezen voor vegan fashion, ook mensen die helemaal geen veganist zijn. Je hoeft ook écht geen vegan te zijn om te kiezen voor verantwoorde mode zoals duurzame jassen. Maar wat is vegan fashion eigenlijk? Vegan fashion is mode waarbij geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke producten en stoffen. Je kunt het je misschien nog niet helemaal voorstellen wanneer je bent opgegroeid met leren jassen en heren winterjassen die gemaakt zijn van echte wol, maar je hebt genoeg materialen die vegan zijn én waarin jij het lekker warm hebt. Je hebt tegenwoordig dus echt geen dierenvacht meer nodig om het niet koud te krijgen in de winter.

Op het moment dat je besluit om vegan fashion aan te schaffen kan het maar zo zijn dat je nog een trendy leren jasje of een echte bontjas hebt liggen. Je kunt prima de overstap maken naar een vegan lifestyle en oude jassen 'opmaken'. Het is immers nog meer zonde om dit soort goede jassen weg te gooien wanneer ze nog draagbaar zijn. Je kunt ze natuurlijk ook altijd aan iemand geven die niet per se vegan kleding draagt of verkopen via internet, zodat je er nog wat mee verdient. Vegan fashion wordt onder andere gemaakt van synthetische stoffen, maar nog liever van natuurlijke materialen zoals leer van ananasbladeren, op paddestoelen gebaseerd leer, duurzame microfibers, kurk en gerecycled plastic. Ook kun je gaan voor een linnen jas of katoenen jas, mits deze volgens de regels van het EKO keurmerk gemaakt zijn.

Voordelen van vegan jasjes en andere mode

Het grootste voordeel van vegan fashion en dus ook vegan jasjes is dat je kiest voor mode dat beter is voor de wereld. Natuurlijke jassen zorgen er, samen met andere groene stappen die je kunt nemen, voor dat je voetafdruk op de wereld net iets groener en dus iets beter is. Je kunt denken dat zoiets kleins niet kan helpen, maar ga maar na wanneer we dit allemaal zouden doen. De meeste mensen kiezen dus voor vegan kleding omdat ze het dierenleed willen verminderen en/of kiezen voor een betere wereld. Daarom hoef je ook zeker geen vegan te zijn om wél te kiezen voor vegan fashion.

Een ander voordeel is dat vegan kleding van kwalitatief materiaal wordt gemaakt waarbij direct wordt gekeken naar de 'houdbaarheid' ervan. Daarom wordt er door modemerken vaak gekozen voor tijdloze kleding, dus ook tijdloze jassen. Dat betekent dat je misschien iets meer moet betalen voor een vegan jas, maar er door de hoge kwaliteit en het tijdloze karakter wel jaren van kunt genieten. Het is letterlijk een vorm van slow fashion, een interessante tegenhanger van de fast fashion, waarbij het niet uitmaakt of iets wel of niet hip is. Een vegan regenjas of een vegan spijkerjasje kan dus langer worden gedragen dan slechts één zomer omdat het toevallig dan hip is.

Waar scoor je vegan fashion?

Online kun je tegenwoordig bij heel veel merken terecht voor vegan fashion. Zo verkoopt Dr. Martens al jaren vegan veterschoenen en vind je onder andere bij de Hema diverse bamboe kledingstukken. Onze tip is om een kop thee te pakken, er even goed voor te gaan zitten en de tijd te nemen om vegan fashion, dus ook vegan jassen, op te zoeken. Via de zoekmachine kom je al behoorlijk ver. Neem bijvoorbeeld het merk Kids of Indigo, een vooruitstrevend modemerk dat zoveel mogelijk gebruik maakt van gerecyclede stoffen. Zij verkopen onder andere shirts, broeken en jassen. Of kies voor het internationale merk ArmedAngels, een Duits merk dat kleding maakt van PET-flessen. Zij zijn voor 90% vegan.

Naast vegan jassen kun je nog kiezen voor andere verantwoorde jassen. Ecologische jassen en biologische jassen zijn bijvoorbeeld ook enorm verantwoord. Ook fair trade kleding en andere vormen van duurzame kleding zoals 'schone' kleding zijn beter voor het milieu, de mens en de wereld. Mocht je dit nou een interessant onderwerp vinden en er meer over willen lezen, dan raden we je zeker aan om even op het wereldwijde web rond te snuffelen. In Nederland zijn er tegenwoordig al best wat merken waar je vegan jasjes en andere kleding kunt scoren. Lekker shinen in een verantwoord bomberjack of een vegan outdoorjas, dat willen we toch allemaal wel?

Vorige

Voordelen van een katoenen jas

29 juli 2019
Volgende

Musthave: een jas van zijde

30 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.