Alles wat je wilt weten over fleece jassen

Er is een grote kans aanwezig dat je ermee bent opgegroeid of dat je het in ieder geval zou herkennen: fleece jassen en fleece vesten die je prima als tussenjas kunt gebruiken in het najaar of in de lente. Ook op fijne frisse zomeravonden is een fleece jas de juiste keuze. In de jaren 90 zagen we voornamelijk modelloze jassen en vesten die gemaakt waren van fleece in de modecollecties terug. Anno 2019 is dat verleden tijd en is fleece eigenlijk helemaal niet meer weg te denken uit de kledingkast van de gemiddelde Nederlander. Waarom niet? Heel simpel: fleece is lekker zacht, fleece is warm én comfortabel. In dit artikel vertellen we je wat meer over wat fleece is en wat enkele voordelen van dit materiaal zijn. Grote kans dat jij binnenkort ook gewoon met een fleece jas of vest over straat paradeert!

Wat is fleece?

Fleece is een zacht materiaal dat onder andere gebruikt wordt voor jassen, kleding en dekens. Het is het Engelse woord voor vacht, omdat dit materiaal behoorlijk wat weg heeft van een lekkere zachte dierenvacht. Toch hoef je je geen zorgen te maken dat je met een dierenvacht om je lijf rondloopt. Fleece wordt namelijk ook wel vega wool genoemd, omdat het gemaakt is van 100% polyethyleentereftalaat (PET). Een fleece jas of vest valt dus onder de vegan jassen en is dus ideaal voor iedereen die op zoek is naar een ecovriendelijke en verantwoorde jas. Het grappige van fleece is dat het eind jaren 90 vanuit het niets leek op te doemen en al gauw populair werd.

Fleece wordt dus gemaakt van polyester en heeft als basis verticaal en horizontaal geweven draden die in lusjes worden geweven. Deze lusjes worden uiteindelijk geschoren waardoor je dat idee van een zachte vacht krijgt. Let hierbij op dat niet iedere fleece jas er zo hoeft uit te zien: fabrikanten gebruiken verschillende methodes om fleece vesten en jassen te produceren. Soms wordt er bijvoorbeeld niet geschoren of wordt er gebruik gemaakt van een veel fijner draad om tot fleece te komen. Check daarom altijd het labeltje of de eigenschappen bij een fleece jas wanneer je er zeker van wilt zijn dat het gemaakt is van fleece.

Voordelen van fleece

Er zijn verschillende voordelen te vinden aan fleece als materiaal voor je jas. Fleece is als het ware de ideale basis voor een tussenlaag, een tussenjas. De stof zorgt er namelijk voor dat warmte dat naar 'binnen' komt wordt vastgehouden waardoor er warmte-isolatie ontstaat. Wist je dat  fleece je zelfs warm houdt bij temperaturen tot 30 graden onder nul? Hierdoor is het een geliefde stof voor outdoorjassen en is het het perfecte materiaal voor een wandeljas of een jas voor buitensport. Hierbij heeft het materiaal ook een ademend karakter, dus je hoeft niet bang te zijn dat fleece verstikkend voelt of zorgt voor een bezweet lijf.

Daarnaast is fleece comfortabel en voelt het fijn aan aan je huid. De meeste fleece jassen hebben wel een beetje een outdoorsy karakter, waardoor ze hip én functioneel zijn. Daarom zie je een fleece jas eigenlijk nooit zonder een paar diepe zakken, een kwalitatieve rits en een hoogopstaande kraag voor extra warmte. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een fijne kampeerjas of een goede tussenlaag voor kamperen? Dan zit je met fleece hartstikke goed. Houd er wel rekening mee dat fleece niet helemaal winddicht is. Daarom is een extra bovenlaag of onderlaag zeker aan te raden in combinatie met fleece.

Is fleece duurzaam?

Nog even terug naar fleece als verantwoorde en ecologische stof: hoe verantwoord is fleece eigenlijk? Mogen we spreken van een duurzame jas? Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Iedere keer wanneer jij je fleece vest of jas in de was gooit, komen er hele kleine plastic deeltjes vrij die in het PET materiaal zitten. Deze deeltjes komen uiteindelijk in het water terecht en kunnen worden gegeten door schaaldieren en vissen die we zelf uiteindelijk weer consumeren. Gelukkig zijn er heel veel merken die hier opletten: ook voor fleece bestaan er bepaalde voorwaarden of het item ecologisch verantwoord is of niet. Veel fabrikanten maken gebruik van zogeheten eco-fleece waarbij het milieu minder wordt belast.

Hierbij kun je als consument het beste kiezen voor een duurdere fleece jas. Des te goedkoper fleece is, des te groter de kans is dat het van lage kwaliteit is en/of niet gemaakt is van eco-fleece. Bij goedkopere jassen komen dus meer schadelijke stoffen vrij dan wanneer je kiest voor een duurdere winterjas van fleece. Wil je je steentje bijdragen aan het milieu en aan een betere wereld zorg er dan voor dat je je fleece jas of vest bij een vooruitstrevend merk koopt waarbij een groene wereld hoog in het vaandel staat. Outdoormerken zoals Patagonia en Vaude zijn hier heel veel mee bezig - koop je je fleece jas bij een van deze merken dan weet je zeker dat je goed zit.

Vorige

Musthave: een jas van zijde

30 juli 2019
Volgende

Tips voor reizen met handbagage

30 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.