De parka is een blijvende winterjas in het modebeeld

Wanneer we het hebben over écht tijdloze winterjassen dan komt de parka al gauw om de hoek kijken. De parka is een model jas dat we ieder jaar weer terug zien. Dat is helemaal niet zo vreemd: een parka jas komt altijd in verschillende kleuren, materialen en stoffen. Het lijkt wel een beetje op een Scandinavische jas door de nadruk op dik en waterafstotend materiaal. Daarnaast kun je de jas ook nog eens combineren met diverse looks. Kortom: de parka is een tijdloze jas voor iedereen!

Wat is een parka?

Een parka is een dikke buitenjas met een hoge kraag. De jas heeft een recht model, beschikt vaak over grote zakken en over een dubbele sluiting met rits en bijvoorbeeld klitteband. Het grote voordeel van een parka jas ten opzichte van een ‘gewone’ winterjas is dat een parka gemaakt is tegen allerlei soorten weersomstandigheden. In principe zijn alle parka’s bijvoorbeeld waterafstotend, waardoor ze ook prima dienen als een regenjas.

In eerste instantie was de parka bedoeld als een outdoorjas of sportieve jas voor heren, die hen moest beschermen tegen weer en wind. Inmiddels is het een winterjas geschikt voor iedereen. De meeste parka’s beschikken over een capuchon, maar door de jaren heen zijn er ook modellen geproduceerd zonder. Ook vind je nu meer hippere modellen die een stuk lichter zijn dan de oude parka jassen, zoals de smart parka, waardoor het het ideale item is om jou ook in de stad lekker warm te houden in de winter.

Parka in een formele look

Een ander groot voordeel van de parka is dat je het model ideaal kunt combineren in verschillende formele looks. Wanneer je veel onderweg bent in de winter houdt deze jas je lekker warm en droog, zonder dat je eruit ziet alsof je gaat survivallen. Kies voor de nette variant altijd voor een parka in een donkere uitvoering. Zwart, donkerblauw of donkergrijs zijn bijvoorbeeld kleuren die goed passen in een formele outfit.

Wist je dat je een parka goed kunt combineren met een nette pantalon en een blouse? Voor de dames kan een net jurkje ook ideaal onder dit model jas. Vaak hoef je er geen extra jasje onder aan te trekken omdat een parka al warm genoeg is van zichzelf. Trek daaronder een paar nette veterschoenen, enkellaarsjes of brogues bij aan en je stijlvolle look is helemaal compleet.

Parka bij een informele outfit

Natuurlijk is een parka jas óók perfect als toevoeging op je dagelijkse, informele look. Een middag wandelen, lekker schaatsen of shoppen: de parka houdt je lekker warm. Voor bij je casual outfit kun je gerust gaan voor een andere kleur dan zwart of donkergrijs. Er zijn bijvoorbeeld ook parka’s in (olijf)groen, bordeaux rood, okergeel en meer! Deze kleuren staan heel goed bij een stoere jeans of een mooie winterjurk.

De versie met capuchon staat tevens beter in een informele look dan in een formele look. Check ook altijd hoe de rits en/of de knopen eruit zien. Voor deze casual outfit kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zogeheten houtje-touwtje jas of juist voor hele grote opvallende knopen. Hoewel de parka vooral rechte uitvoeringen heeft, zijn er steeds meer modellen waarbij de taille kan worden aangetrokken met een touw of elastiek. Die modellen zijn ook juist voor deze look een aanrader. Misschien is het wel wat voor jou?

Volgende

Lange winterjassen zijn helemaal hip!

27 augustus 2018

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.