Herenjassen voor het najaar 2019/2020: de caban

Het is weer zover: de zoektocht naar een mooie passende herfstjas voor mannen is begonnen. Grote kans dat je dit najaar een nieuwe jas wilt scoren. Misschien is je oude aan vervanging toe of heb je gewoon zelf zin in een nieuwe fijne jas. Een van de trends die we deze herfst en winter terug gaan zien voor mannen is de caban. Cabans zijn prachtige warme jassen die je het hele koude seizoen kunt dragen. Deze jas combineer je in verschillende looks, hoewel de basis stijlvol en classy is. In dit artikel geven we je een kleine opfrisser van wat cabans ook alweer precies zijn en welke mannenjassen er van dit model verkrijgbaar zijn.

Wat is een caban ook alweer?

Cabans zijn van oorsprong Franse jassen die gemaakt waren voor schippers. De letterlijke vertaling van caban zal je dan ook niet verbazen; een schippersjas. Deze comfortabele jas heeft als hoofddoel om je goed warm te houden in de winter en heeft als fijne eigenschap dat hij ook nog eens lekker zit. Wat vroeger helemaal belangrijk was, is dat de caban een waterdichte jas is waardoor schippers er in weer en wind mee konden varen. We mogen dus zeker zeggen dat de caban van oorsprong voornamelijk een mannenjas is. Vandaag de dag zien we nog steeds veel mannelijke modellen cabans, maar is het opvallend dat er ook steeds meer vrouwelijke cabans te koop zijn.

Cabans werden al gauw opgepikt door de bekende sterren en voordat men het wist liepen mensen zoals James Dean met de jas. Je raadt al wel wat zoiets doet: ook minder bekende mannen wilden zo snel mogelijk een mooie caban in hun garderobe hebben hangen. Het grote voordeel van cabans is dat ze naast het feit dat ze lekker warm zijn en comfortabel aan voelen ze er heel stijlvol uitzien. Daarom willen alle mannen van nu ook het liefst zo'n nette herenjas, zodat ze er net zo in kunnen stralen als James Dean ooit deed. Je herkent een caban aan de dikke stof, een iets langer model en de dubbele knopen. Ook heeft de jas een hoge kraag en diepe zakken.

In welke stijl draag je cabans?

Het grote voordeel van een caban is dat je de nette herenjas in verschillende stijlen kunt dragen. Omdat de jas best een net karakter heeft, komt de jas het mooist tot z'n recht in een stijlvolle en classy look. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een passende jas voor een bruiloft in de winter of voor een ander formeel feestje waarbij je een nette jas nodig hebt? Dan is een caban een hele goede en veilige keuze. De meeste cabans zijn donkerblauw, een prettige kleur voor een najaarsjas voor heren. Natuurlijk kun je cabans ook kiezen in andere kleuren zoals zwart, bruin of een grijze jas.

Heb je wel interesse in een caban als winterjas of herfstjas maar draag je niet heel vaak een nette look? Of ben je gewoon überhaupt meer van de casual look? Dan is een caban nog steeds een aanrader. De jas mag misschien netjes zijn, het is zeker niet verplicht om het te dragen in een complete nette outfit. Sterker nog: het is eigenlijk juist best leuk om zo'n jas te matchen met (platform) sneakers. Draag hierbij een skinny of een mooie chinobroek en een comfy shirt of sweater en je hebt een hele hippe herfstlook.

Verschillende soorten cabans

Tot slot willen we je nog wat meer vertellen over de verschillende uitvoeringen cabans die verkrijgbaar zijn. Hoewel de basis van een caban altijd hetzelfde is: een stevige warme winterjas gemaakt van wol, is er nogal wat verschil op te merken in andere uiterlijke vertoningen. Zo heeft iedere caban een hoge kraag, maar is er een groot verschil te zien in hoe hoog die kraag precies is. In Nederland kan de winter behoorlijk guur zijn, waardoor het aan te raden is om voor een lekkere warme uitvoering te gaan inclusief hoge kraag. Dat houdt mooi al die snijdende wind een beetje tegen en kun je er gewoon tegenaan op een koude winterdag.

Daarnaast kun je vandaag de dag kiezen uit verschillende lengtes. De 'gewone' lengte van een caban is tot op de billen of net over de billen. Anno 2019 heb je natuurlijk veel meer keuze dan vroeger: misschien wil je het liefst wel voor een lange jas gaan (helemaal hip!) of ga je juist liever voor een kort model. De caban is in verschillende lengtes te verkrijgen. Een langer exemplaar zorgt er in ieder geval voor dat je net wat warmer blijft. Nog een extra voordeel die zeker de moeite waard is om te benoemen: omdat de caban waterdicht is, blijf je bij een lange uitvoering ook beter droog. Voor welke caban kies jij?

Vorige

Zwarte jassen voor kids: ja of nee?

18 oktober 2019
Volgende

Check de trend: halflange jassen

22 oktober 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.