Hoe draag je cabans?

Wil je net even wat anders dan een mooi spijkerjasje of een stoer leren jack? En ben je op zoek naar een nette, stijlvolle én comfortabele jas die je iedere dag kunt dragen maar die ook perfect is als kantoorjas? Dan hebben wij wel een idee voor jou! Tegenwoordig kun je uit ontzettend veel jassen kiezen die je in Nederland bijna ieder seizoen kunt dragen. Een caban is de ideale keuze voor zowel dames als heren voor de lente, de herfst en stiekem ook best voor de frissere zomeravonden en de warme winters. Tel daarbij op dat cabans bij vrijwel ieder figuur passen en je hebt een hartstikke goede match. Daarom willen we je in dit artikel graag wat meer vertellen over de caban, zodat ook jij misschien wel een caban aan wilt schaffen. Lees gauw verder!

Dit moet je weten over cabans

Klinkt 'caban' je ook wat exotischer in de oren dan de Nederlandse taal? Dat klopt helemaal: de caban is een van oorsprong Franse jas voor schippers. De letterlijke vertaling van caban is een schippersjas: een ontzettend stijlvolle én comfortabele jas die je in de winter goed warm houdt, maar die je ook in andere seizoenen warmte biedt. Nog belangrijker hierbij: de caban is waterdicht waardoor schippers er in weer en wind mee konden varen. Van oorsprong is de caban dus best wel een mannenjas: vroeger zagen we eigenlijk alleen mannelijke schippers in deze vaak marineblauwe jassen met knopen. Dat is grappig, want vandaag de dag zien we de caban juist vaker terug bij vrouwen dan bij mannen. Of beter gezegd: vrouwen hebben net wat meer keuze wanneer het gaat om verschillende uitvoeringen damesjassen van de caban.

Dat is bij veel modellen jassen het geval: regenjassen zijn vaak in meer verschillende kleuren verkrijgbaar voor vrouwen dan voor mannen en wat betreft trendy colberts is er ook meer variatie. Terug naar de caban en een beetje geschiedenis van deze jas: caban is afgeleid van het Siciliaanse woord ‘cabans’ en dat woord heeft weer te maken met het Arabische woord ‘qaba’. Qaba betekent cape, jas of tuniek, dat je kunt herleiden naar de betekenis van het woord nu. Een leuk weetje over deze jas is dat het item al gauw werd opgepikt door bekende sterren: onder andere James Dean en Robert Redford waren te zien in dergelijke jassen. Dat is niet heel vreemd: de caban heeft iets modieus en klassiek tegelijk!

Hoe herken je een caban?

Grote kans dat je dit artikel leest en nog helemaal niet weet hoe een caban eruitziet. Ook een grote kans dat wanneer je verder leest je vrijwel direct een "ah, is dát een caban!" denkt. Veel mensen weten namelijk wel dat dit soort jassen bestaan, maar niet dat de officiële naam caban is. Het zijn of lijken nog steeds op oude schippersjassen die gemaakt zijn van zware wol, waardoor je heerlijk warm blijft. Een échte caban heeft twee rijen knopen waar vaak een ankertje op af staat gebeeld. Toch leuk dat die knipoog naar de interessante geschiedenis van deze jas nog steeds te zien is op de jas. Ook grappig: vroeger werden cabans vrijwel altijd gemaakt in een marineblauwe kleur. Vandaag kun je terecht voor allerlei kleuren cabans: van bruine jassen tot rode varianten en van okergele jassen tot mooie groene jassen.

Waarom de caban ideaal is als winterjas of herfstjas is omdat de jas over een hoge kraag beschikt. Bij écht vies weer zorgt deze kraag ervoor dat er geen regen of wind onder je jas komt te zitten. Daarnaast is een caban een behoorlijk waterdichte jas: het materiaal is gemaakt van zulke dikke en kwalitatieve wol dat regen geen kans heeft om er doorheen te komen. Het is niet voor niets zo dat ze deze jassen op zee aan hadden! Omdat de Nederlandse herfst en winter nogal guur kunnen zijn, is een caban dus de perfecte jas. Ook voor een koude zomeravond nu kun je deze jas overigens prima dragen. Tegenwoordig bestaan er zelfs uitvoeringen die gemaakt zijn van minder dik materiaal, speciaal voor de tussenseizoenen. Zo zijn cabans dus ook als tussenjassen te dragen.

Combineren van cabans

Zoals je inmiddels misschien al wel een beetje door had, is de caban de perfecte jas voor een feestje of wanneer je op zoek bent naar een nette kantoorjas. Daarom kun je deze jas heel goed combineren in een nette look. Draag de caban bijvoorbeeld met een pantalon, een blouse of een trui en een paar nette veterschoenen of brogues eronder. Extra goed om te weten: cabans hebben een bijzondere taille die misschien in eerste instantie niet enorm opvalt. Toch zul je zien dat de taille in je stijlvolle look net dat beetje extra aan het geheel geeft. Daarom kun je deze jas ook goed combineren met een jurkje of een mooie kokerrok.

Liever gaan voor een sportieve of meer informele look? Uiteraard kan dat ook met een caban. Sterker nog: waarom niet? Het wordt alleen maar aangemoedigd om meerdere stijlen met elkaar te combineren. Combineer een mooie grijze caban daarom bijvoorbeeld met een denim skinny jeans en een paar witte platformsneakers of ga voor een nette caban boven shorts, een shirtje en een paar instappers. Ook leuk: een zomers jurkje is overdag heerlijk om in te zwieren. Draag je daar in de avond een caban overheen dan heb je direct een nettere maar trendy look. Voor welke combinatie ga jij?

Vorige

Zomertrend: korte puffer jack

8 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.