Leren jas kopen? Hier moet je op letten

Het is inmiddels geen geheim dat wij van de redactie van Jas.nl er dol op is: leren jasjes in allerlei pasvormen, kleuren en uitvoeringen. Leren jassen zijn tijdloos, waardoor het dus niet zo gek is dat we dergelijke jasjes ieder jaar weer zien. Of je nu over een vintage leren jas uit de jaren 80 beschikt of wanneer je liever kiest voor een gloednieuw model: leren jassen kunnen altijd en zijn ideaal om te combineren in verschillende looks. Heb je nog geen leren jas maar zou je er wel graag eentje willen? Dan snappen we helemaal dat je misschien niet goed weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een eerste leren jas en sterker nog: het onderhouden van een leren jas. No worries: we hebben enkele handige tips voor je op een rij gezet zodat jij binnenkort ook met een goed gekozen leren jas kunt shinen. Lees je mee?

Check verschillende soorten leer

In je zoektocht naar een mooie leren jas zul je al gauw zien dat er verschillende soorten leer bestaan. Ook 'nep' leren jasjes zien er vaak prima uit, maar laat je niet voor de gek houden. Een leren jasje gemaakt van nepleer kan er te gek uitzien, kwalitatief gezien zijn dergelijke jasjes iets minder goed. Ze gaan minder lang mee dan echt leer en zien er sneller versleten uit - en dan niet op de goede, stoere manier ;-). Check daarom altijd het labeltje van een jas als je twijfelt of het om een echte of een neppe leren jas gaat. Vaak herken je het ook al aan de prijs: échte leren jassen zijn dure jassen, nepleren jassen vallen onder de categorie goedkope jassen.

Schrik daarom niet van een prijskaartje bij een echte leren jas: deze jassen zijn nou eenmaal wat duurder dan andere soorten jassen. Hier krijg je echter wel voor terug dat het ook een duurzame winterjas is. Dat betekent dat je jaren, maar dan écht jaren, met een leren jas kunt. Je hoeft niet iedere winter een nieuwe winterjas aan te schaffen, zoals je misschien wel bij een neppe variant zou moeten doen. We kunnen dus wel zeggen dat een echte leren jas een goede investering is, omdat je slechts één keer aardig wat geld moet betalen en er vervolgens jaren van kunt genieten. Dat kunnen we niet van iedere jas zeggen.

Pasvorm van een leren jas

Heb je eenmaal een échte leren jas gevonden dan is het tijd om te kijken naar de pasvorm van een jas. Omdat leer best een zwaar materiaal is, wil je een jas die precies goed past. Je kunt een leren jas het beste passen met een dikke trui aan, zodat je zeker weet dat je de jas ook op écht koude dagen kunt dragen. Leer is immers een materiaal dat je heel goed warm houdt waardoor het de perfecte winterjas is. Het liefst ga je voor een leren jas die precies goed op je schouders valt. Een te grote leren jas kan veel te zwaar aanvoelen en ziet er een beetje knullig uit. Hoewel over the top jassen en winterjassen die oversized zijn best hip zijn, is dat voor een leren jas wellicht een minder goed idee.

Bekijk vervolgens de lengte van de leren jas. Een te lange leren jas is tof, maar niet zo tijdloos als een leren jas die precies goed aansluit tot net boven je billen. Een veel te korte leren jas staat een beetje gek en zit vooral niet heel lekker. Maak daarom wanneer je een leren jas past een paar bewegingen. Omdat de stof niet heel rekbaar is, weet je op die manier direct of de jas groot genoeg is of juist nog een maatje groter kan. Rek je bijvoorbeeld even uit en raak je tenen aan met je handen. Kan dit allemaal zonder problemen? Check, je hebt de juiste maat te pakken.

Kleur en stijl van een leren jasje

Het zal je waarschijnlijk wel opvallen dat er verschillende soorten stijlen leren jasjes te koop zijn. Ga je voor een stoere jas met een sportieve stijl? Kies in dat geval voor het trendy bikerjack: een korter model (maar niet té kort) met enkele ritsjes, details en soms zelfs een tailleriem. Dit model is al sinds de jaren 50 hip en happening en is onder andere door bekende personen zoals James Dean en Elvis Presley niet meer weg te slaan uit onze hedendaagse garderobe. In deze stijl kun je ook kiezen voor het bomberjack, een model dat zowel voor formele als meer informele gelegenheden passend is. Ook het racemodel is helemaal in: een minimalistisch model met slechts een rits en soms een drukknoopje bij de kraag.

Liever een klassieke look creëeren? Dan is het flight jasje helemaal iets voor jou: een losvallend leren jack in het bruin of zwart. Deze jasjes hebben vaak een witte of crèmekleurige bontkraag en een paar diepe zakken. Twijfel je over de kleur van je eerste leren jasje? Kies dan altijd voor een zwarte jas. Zwarte leren jassen zijn tijdloos en kun je op veel verschillende manieren combineren. Liever een beetje kleur? In dat geval is een leren bruine jas ook nog altijd een optie: een rustige kleur die niet snel uit de mode zal gaan. Felgekleurde leren jasjes zijn er ook zeker, maar zijn voor een eerste leren jas misschien iets té. Als je juist lekker op wilt vallen, is een felgekleurde leren jas hét item voor jou.

Vorige

Verschil tussen colbert en blazer

25 juli 2019
Volgende

Voordelen van een katoenen jas

29 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.