Op zoek naar een zakelijke jas?

Een stijlvolle look kan een zakelijke meeting maken of breken. Het is belangrijk om je op de juiste manier te kleden wanneer je een meeting of sollicitatiegesprek hebt. Maar: wát is de juiste manier? Er zijn namelijk verschillende dresscodes in verschillende branches te vinden. Wat we in ieder geval al weten, is dat je nooit in kapotte of vieze kleding op je werk moet verschijnen. Hoe je wel voor de dag kunt komen met een zakelijke look inclusief jas lees je in dit artikel.

Waarom is een zakelijke look belangrijk?

Een eerste indruk is enorm belangrijk in het geval van bepaalde gelegenheden. Ontmoet je bijvoorbeeld nieuwe mensen voor je werk? Of heb je te maken met een belangrijke meeting of zelfs een sollicitatiegesprek? In dat geval is het goed om te weten dat de keuze voor de kleding die je draagt invloed heeft op hoe je overkomt. Je kledingkeuze heeft namelijk invloed op hoe je je voelt, ook wel enclothed cognition genoemd. Draag je kwalitatieve en passende kleding voor het moment dan is de kans groter dat je meer zelfverzekerd overkomt. Hierbij is het ook belangrijk om kleding te dragen waarin je je écht prettig en comfortabel voelt.

Dit betekent dus dat je jezelf niet ineens in een jas of pantalon moet hijsen die je normaal ook niet zou kiezen. Wees dus wel gewoon jezelf. Gelukkig zijn er volop zakelijke looks te creëren inclusief oog voor comfort en je eigen smaak. Houd er altijd rekening mee dat mensen je beoordelen op basis van zo’n eerste ontmoeting. Omdat een mens zich over het algemeen beter voelt bij een goede look is het aan te raden om je zakelijk te kleden. Zo’n zakelijke look zorgt ervoor dat je serieuzer overkomt en dat je meer autoriteit hebt. Het maken van een goede indruk is precies wat je wilt in bepaalde situaties.

Welke zakelijke stijlen en jassen zijn er allemaal?

Het kopen van een zakelijk jas is niet moeilijk, zolang je weet waar je op moet letten. Er zijn namelijk verschillende dresscodes te vinden voor diverse werkvelden. Iemand die in de IT werkt draagt uiteraard andere kleding dan iemand die een topfunctie heeft binnen een financieel bedrijf. Daarom is het goed om te weten binnen welke branche jouw werkveld past. Hieronder lees je meer over de diverse soorten dresscodes en vind je direct een voorbeeld van een passende jas binnen die zakelijke look.

    • Business dresscode: dit is de meest formele dresscode binnen het bedrijfsleven. We zien deze dresscode voornamelijk bij grote bedrijven en belangrijke functies in onder andere het juridische en financiële werkveld. Binnen deze dresscode worden mannen geacht om een pak te dragen met een stropdas. De jas van het pak dient in de meeste gevallen als jas en anders kun je nog kiezen voor een andere nette herenjas, zoals een caban. De dames hebben iets meer keuze en kunnen kiezen voor een kokerrok met blouse. Daar overheen kunnen zij het beste een zakelijk colbert of blazer dragen. De kleuren binnen deze look zijn sober en effen.
    • Business casual dresscode: de business casual look is iets toegankelijker dan de business dresscode. Binnen deze dresscode gaat het nog steeds om nette kleding, maar dan met iets meer comfort en een meer informeel sausje. Heren kiezen bijvoorbeeld voor een nette broek met een overhemd en een paar nette schoenen. Wat betreft zakelijke jas kunnen ze gaan voor een lange jas, een caban of een wollen colbert. Spijkerstof wordt het liefst vermeden in de business casual look. Vrouwen gaan voor een pantalon met een blouse of wederom een kokerrok met blouse. Een zwarte spijkerstoffen broek mag, mits het niet te veel op denim lijkt. Deze stijl wordt veel gedragen in diverse branches waarbij er regelmatig fysiek klantcontact is.
    • Casual chic dresscode: wat grappig is aan de casual chic stijl is dat het een stijl is die vaak wordt gedragen bij bruiloften (evenals de smart casual look). Dit zijn vaak speelse outfits met wat meer kleur die alsnog netjes en mooi zijn. Deze stijl zien we in meerdere branches terug, waaronder in de telemarketing, bij webshops en in de zorg. Combineer een net overhemd bijvoorbeeld met een nette broek en een sportief jasje of ga voor een katoenen broek of rok met een blouse. Een ‘gewone’ spijkerbroek wordt nog steeds niet aangeraden, maar een pak of strakke blouse hoeft ook echt niet. Het geheel is dus nog steeds netjes, maar biedt iets meer mogelijkheden voor een dagelijkse look.
    • Smart casual dresscode: smart casual is een dresscode die we veel op de gemiddelde werkvloer zien. Het is de meest informele look voor op de werkvloer. Je kleedt je casual maar wel met een chic randje. We zien deze stijl vaak terug in de IT, communicatie en marketing. In de smart casual chic look combineer je nette Kleding mag in deze stijl iets speelser zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie jurk of rok met print voor dames met daarop een gekleurde mantel of een fraaie wollen jas. De heren komen in deze stijl het beste weg met een pantalon of chinobroek en een net overhemd of basic stijlvol shirt.

Wat zijn zakelijke jassen precies?

Bij bovenstaande stijlen kun je dus kiezen uit verschillende soorten jassen. Een goede zakelijke jas moet aan een aantal punten voldoen. Het belangrijkste onderdeel is dat een jas netjes moet zijn. Wanneer je ergens binnenkomt, is de kans groot dat je je jas nog draagt. Zoals je inmiddels weet, is een eerste indruk van groot belang. Mensen zien dus als eerst je jas. Denk daarom goed na over welke jas je aanschaft om je zakelijke look mee af te maken. Ga je voor een kort of lang exemplaar? Kies je voor een jas met of zonder capuchon? Dit zijn allemaal punten waar je op moet letten. Ook moet je kijken naar de gelegenheid: een student die op zoek is naar een goede winterjas voor studenten voor een sollicitatiegesprek koopt waarschijnlijk een andere jas dan een manager die een jas zoekt voor meetings en afspraken.

Het liefst ga je voor een zakelijke jas die een iets langere lengte dan gemiddeld heeft. Een lange jas, zoals een wollen mantel of een lange gewatteerde jas, doet het altijd goed op een zakelijke look. Zorg er in dat geval wel voor dat de jas een donkere, rustige kleur heeft. Donkerblauw en donkergroen doen het altijd goed, evenals donkerbruin en verschillende tinten grijs. Een zwarte lange jas kan ook absoluut, mits het niet te grauw is in je look. Zwart kan namelijk nogal arrogant overkomen, helemaal wanneer het een lange jas betreft. Ga je liever voor een korter model? Kies dan voor een gevoerd colbert of een gewatteerde blazer, voor een nette katoenen jas of voor een stoere doch stijlvolle caban. Vrouwen kunnen altijd nog voor een klassieke trenchcoat gaan om hun zakelijke look af te maken.

Zakelijke zomerjassen voor dames en heren kopen

In verschillende seizoen draag je natuurlijk verschillende jassen. Een dikke winterjas is in de zomer immers niet zo’n goed idee. Kijken we naar de zakelijke zomerjassen voor dames dan zien we nog best wat keuze. De nadruk ligt hierbij uiteraard op jassen die gemaakt zijn van een licht materiaal. Denk hierbij aan blazers, fijne katoenen jasjes en lichte lange jassen zoals een zomerse trenchcoat. Op een echt hete dag is een colbert bij je kokerrok of pantalon ook voldoende. Zelfs het dragen van alleen een blouse kan in het geval van een hittegolf. Zolang de rest van je look verzorgd en stijlvol is, is er niets aan de hand.

Heren dragen in de zomer ook zakelijke jasjes van licht en natuurlijk materiaal. Linnen en katoenen jasjes zijn een aanrader voor de warmere maanden. Je zult zien dat je voornamelijk colberts en blazers zult vinden voor heren. Dit zijn fijne jasjes die gemakkelijk aan en uit kunt trekken en ook eenvoudig mee kunt nemen. Op een warme dag is het wel zo fijn om zo’n jasje even uit te doen wanneer dat nodig is. In de meer casual dresscodes is een sportief jasje in de zomer ook prima. Dit moeten wel nette jasjes zijn die niet kapot of vies zijn. Denk bijvoorbeeld aan een effen zwart jasje zonder print of aan een model bomberjack.

Zakelijke winterjassen voor dames en heren kopen

In de winter is er wat meer keuze wanneer het om zakelijke jassen gaat. Dat is niet zo gek: in de winter worden er over het algemeen meer jassen gedragen om de kou tegen te gaan. Wanneer je als vrouw op zoek bent naar een zakelijke winterjas heb je de keuze uit een enorm assortiment. Kies het liefst voor een langer model, zoals een lange wollen jas of een gewatteerde trenchcoat. Een donkere kleur past het beste bij een zakelijke winterse look, maar je mag ook uitpakken met een andere kleur. Aardse kleuren passen bijvoorbeeld ook goed bij een winterse look - zolang je het rustig houdt met de rest van je zakelijke outfit is dit zeker een goed idee.

De heren hebben ook meer keuze wanneer het gaat zakelijke winterjassen shoppen. Voor hen is er net als bij de vrouwen veel keuze in lange winterjassen. Een lange winterjas past goed bij een zakelijke look, omdat het zorgt voor een effen geheel. Denk aan een wollen mantel of een wollen caban. Ga je liever voor een gewatteerde jas in een minder lang model? Ook dat is mogelijk, mits je altijd voor een effen en rustige kleur gaat. Ook moet de mate van de vulling meevallen. Dat betekent: ga niet voor een jas met volume maar kies voor een niet opvallende donkere jas met minimale laagjes met vulling. Dat ziet er net wat professioneler uit.

FAQ over zakelijke jassen in je look

Heb je een vraag over het kopen van een zakelijke jas? Misschien staat je vraag met het antwoord bij de onderstaande meestgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

πŸ† Dierenprints zijn hip in fashion. Mag ik dierenprint dragen in een zakelijke look?

We snappen dat dierenprint je look af kan maken. Toch raden we je aan om zo min mogelijk te kiezen voor zo’n opvallende print en dan vooral niet bij de keuze voor een zakelijke jas. Heb je bijvoorbeeld een blouse met minimale print dan zijn er mogelijkheden binnen de casual chic of smart casual dresscode.

πŸ’Έ Hoeveel kost een zakelijke jas?

Hoeveel je aan een zakelijke jas uitgeeft, ligt helemaal bij jezelf. Je hoeft geen fortuin uit te geven om van een mooie jas te genieten. Houd er echter rekening mee dat een beetje een kwalitatieve jas die lang meegaat meer dan € 100 kost. Natuurlijk bieden we bij Jas.nl ook goedkopere jassen aan.

πŸ‘” Welke jas staat het beste boven een overhemd?

Wanneer je op zoek bent naar een jas om te dragen op een blouse of overhemd raden we je aan om voor een colbert of blazer te gaan. Deze matchen het beste bij dergelijke bovenkleding omdat ze vaak even lang of net iets langer zijn. Dat maakt je look nog net wat netter.

🎨 Voor welke kleur zakelijke jas moet ik gaan?

Kies het liefst voor een jas met een rustige kleur. Kleuren die perfect passen bij een zakelijke jas en look zijn donkerblauw, donkergroen, diverse tinten grijs en feller blauw. Zwart kan, maar staat vaak iets te autoritair. Kleuren die je beter kunt vermijden zijn roze, oranje, paars en geel.

πŸ’… Voor welke make-up moet ik gaan in een zakelijke look?

Net als bij de kleuren en stijlen voor een zakelijke look geldt bij je make-up: houd het rustig. Je kunt beter een natuurlijke look hebben dan een zwaar overdreven make-up look. Dat betekent: een beetje foundation met eventueel wat blush, mascara en misschien een lipgloss of een lichte lippenstift.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.