Retro jassen: scoor de 60s look

Yesss, er is weer een stijl waar wij ontzettend vrolijk van worden. De zomer van 2019 staat in het teken van retro jasjes! Naast de gouden jasjes, de unieke doorzichtige jassen en de urban jungle stijl jassen zijn onder andere retro jassen helemaal hip. Hiermee gaan we een stuk terug in de tijd, namelijk naar de jaren 60. Met de boho chic jassentrend is er al een kleine knipoog te vinden naar deze tijd, hoewel het hierbij om een mix gaat van retro met nieuw. Bij de retro jasjes gaat het écht om de oude stijl; hierbij kan het niet retro genoeg. Denk aan oranje kleuren, grote prints en bijzondere pasvormen. Lees hier alles over retro jasjes en ga mee terug in de tijd!

Retro jas meets utility wear

Wanneer we kijken naar de diverse collecties waarin retro zomerjasjes voorbijkomen, zien we in eerste instantie alsnog een combinatie van meerdere trends van dit moment. Daarmee doelen we niet direct op de boho chic jassen, maar juist op een andere huidige trend namelijk die van de utility wear. Utility wear is anno 2019/2020 hartstikke hip en écht niet meer weg te denken uit je garderobe. Maar wat moet je je hierbij voorstellen? Heel simpel: zoals de naam het al een beetje verklapt is utiility wear kleding die je normaal gesproken als gebruiksvoorwerp aantrekt. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een zomerjas draagt die normaal in een beroep wordt gedragen.

Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een safari-jasje, een trendy cowboyjas, een grote gele regenjas met een hint naar vissersjassen, marinejassen en ga zo maar door. Deze hele uniformlook vindt de inspiratie in verschillende hoeken en vooral verschillende beroepen. Hierbij is niets te gek. Het grappige is dat we wanneer we naar de retro jassen kijken veel hints van utility wear zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een toffe oude okergele jas die je buiten in de regen kunt dragen? Of van een camel jasje in de vorm van een jungle-uniform? Alle kleuren en pasvormen zijn er in deze trend te vinden, dus er is voor ieder wat wils.

Kies voor een bruine jas

Wil je voor de echte retro look gaan? Dan is het aan te raden om in de basis al voor een bruine jas te gaan. Bruin is namelijk een kleur die we veel zagen in de jaren 60 in combinatie met andere mooie aardse kleuren en donkere pastelachtige kleuren, zoals beige, terracotta en oudroze. Kies dus niet voor een felroze jas of een knalrode jas wanneer je voor de retro look gaat, maar juist meer voor aardse en natuurlijke jassen. Waarom dit zo is, is heel simpel: in de hippietijd voelden mensen zich meer en meer één met de aarde en de natuur. Dit was terug te zien in hun keuze voor kleuren wat betreft kleding en jassen.

Een bruine jas kan in verschillende pasvormen gedragen worden. Een utility wear jas is te gek, maar uiteraard is er nog veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kort suède jasje met een fake fur kraag? Denk hierbij aan een model bomberjack, maar dan iets meer oversized en met een strakke onderkant met behulp van een elastiek. Of ga je liever voor een langere jas zoals een oude wollen jas met een klassieke pasvorm? Zolang je zo'n bruine jas op een speelse manier draagt, straal je zeker de 60s uit! Ook leuk: voor een stoere look ga je voor een leren jasje in het bruin of zwart. Ga hierbij het liefst voor een beetje een versleten exemplaar. Vandaag de dag hoef je echt niet per se de vintage winkel in voor zo'n jas; diverse collecties hebben deze 'oude' jassen opnieuw gemaakt.

Ontdek vintage jassen

Ben je toch écht op zoek naar een originele retro jas? Dan raden we je aan om eens op internet rond te struinen of de dichtstbijzijnde kringloop of vintage winkel in te stappen. Of check op de zolder van je moeder, oma, vader, oom et cetera om naar pareltjes uit de jaren 60 te zoeken. Het grote voordeel van vintage jassen is het feit dat je een jas hebt waarvan je bijna zeker weet dat bijna niemand exact die jas heeft. Dat maakt zo'n item des te leuker om te dragen. Maar waar moet je naar op zoek gaan wanneer je een retro jas wilt scoren? Dat mag van alles zijn: van oranje jassen tot aan met bloem geprinte jassen. Zolang jij je er fijn in voelt is het oké.

In vintage shops zien we vaak lange modellen jassen die gemaakt zijn van lichte, dunne stoffen. Kortom: de perfecte jas voor de zomer! Hoewel een lange jas je normaal juist warmer houdt, zorgt de stof ervoor dat je lekker koel blijft. Denk bijvoorbeeld aan een oude trenchcoat inclusief een grote tailleriem of aan een lange vintage jas met volume en in een A-lijn. Bij retro en vintage jassen mag het allemaal net dat beetje meer zijn: meer kleur, meer print, meer opvallen. Het leven is toch te kort voor een saaie jas? Doe daarom inspiratie op voor een retro jas op Jas.nl of misschien vind je hier wel de jas van je dromen zonder dat je naar een vintage store hoeft te gaan.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.